Foto: Shutterstock

Rīgas pašvaldības iepirkuma konkursos par dzīvnieku māju jeb patversmju pakalpojumu sniegšanu būtu vērtīgi iekļaut arī kritēriju par eitanāzijas īpatsvaru no uzņemtajiem dzīvniekiem, lai noņemtu nepamatotās bažas par pašvaldības prioritātēm, portālu "Delfi" informē Rīgas domes Mājokļu un vides komitejas priekšsēdētājs Edmunds Cepurītis (PP).

Eitanāzijas procenta kritērijs no iepirkuma tika izņemts 2020. gadā, jo tika saņemtas sūdzības no Latvijas Veterinārārstu biedrības, ka Rīgas pašvaldībai nav tiesību nolikumā izvirzīt tādas prasības dzīvnieku eitanāzijai, kas ir pretrunā ar dzīvnieku aizsardzības principiem un Dzīvnieku aizsardzības likumu.

Rīgas domes Mājokļu un vides departamentam (MVD) tiesības kontrolēt dzīvnieku eitanāziju ir tajā periodā, kad dzīvnieks patversmē uzturas par pašvaldības līdzekļiem – 14 dienas –, un šī kritērija vērtēšana nepalīdz izvēlēties potenciālo pretendentu un nenodrošina, ka dzīvnieki pēc 14. dienas netiks eitanizēti.

Jāatgādina, ka spēkā esošais iepirkums tika īstenots uz sešiem mēnešiem, lai nodrošinātu pakalpojuma nepārtrauktību un to uzvarēja biedrība "Dzīvnieku pansija Ulubele".

"Sabiedrības intereses šajā pakalpojumā noteikti ietver arī saudzīgu attieksmi pret dzīvniekiem, tādēļ redzu, ka šādu kritēriju varam piemērot arī jaunajā iepirkumā, ja tas ir pieļaujams no juridiskā aspekta. Jāņem gan vērā, ka iepriekšējā iepirkumā šī kritērija iekļaušana nav nekādi ietekmējusi iepirkuma iznākumu, jo abi pretendenti norādīja vienādi zemu dzīvnieku eitanāzijas īpatsvaru," norāda Cepurītis.

2017. gadā šajā kritērijā abas patversmes uzrādīja vienādu rezultātu - 1% eitanāzijas īpatsvaru, līdz ar to tas nav konkursa rezultātu ietekmējis iepriekš. Arī bez šī kritērija 2020. gadā par uzvarētāju tika izvēlēts tas pats pakalpojumu sniedzējs – "Ulubele".

Cepurītis uzsver, ka Rīgas domei nav tiesību un tā nav pārbaudījusi "Ulubeles" darbību. Ir notikusi pārraudzības procesa uzlabošana, gatavojot nākamo iepirkumu un atklātas vairākas uzlabojamās jomas, lai izsekotu līdzi uzņemto suņu skaitam un ievāktu informāciju visos posmos.

Šāda plašāka informācijas izsekojamība, suņu apzīmēšana ar mikroshēmām ir daļa no pasākumiem, lai ar info analīzi nodrošinātu rīcības, ar kurām Rīgā arvien mazāk suņu nonāktu uz ielas un noklīdušu suņu gadījumā pēc iespējas ātrāk tiktu sameklēts to saimnieks. Iepirkuma principi būs labāka sabiedrības interešu īstenošana klaiņojošo dzīvnieku jomā, lielāku uzsvaru liekot arī uz prevenciju un informēšanu.

Jau iepriekš vēstīts, ka pārbaudes rezultātā konstatēti vairāki pārkāpumi MVD uzdevuma izpildē, organizējot klaiņojošu, bezsaimnieka vai bezpalīdzīgā stāvoklī nonākušu dzīvnieku izķeršanu, izmitināšanu un aprūpi.

Pašvaldība uzsver, ka pārbaude notika saistībā ar aizdomām par MVD, nevis patversmes pārkāpumiem. Tādējādi pašvaldība neplāno vērsties pret konkrētu pakalpojumu sniedzējiem – patversmēm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!