Ceturtdien oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis" publicētie Rīgas domes saistošie noteikumi par kārtību bērnu reģistrēšanai un uzņemšanai 1. klasē nosaka, ka vecāki bērnu skolai var pieteikt no brīža, kad bērnam iestājas obligātais izglītības vecums, proti, kad bērns ir sasniedzis piecu gadu vecumu.

Bērnu reģistrācija izglītības iestādēs notiks visu gadu.

Atbilstoši Izglītības likumam bērns uzsāks pamatizglītības programmas apguvi tajā kalendārajā gadā, kad bērnam aprit septiņi gadi, portālu "Delfi" informēja Rīgas dome.

Tā kā Izglītības likums nosaka, ka pašvaldībai ir pienākums savā administratīvajā teritorijā dzīvojošiem bērniem nodrošināt iespēju iegūt pamatizglītību bērna dzīvesvietai tuvākajā izglītības iestādē, Rīgas pašvaldības skolām ir noteikti skolu mikrorajoni - Rīgas pilsētas teritorijas, kurās deklarētajiem bērniem ir prioritāras tiesības tikt uzņemtiem attiecīgās skolas pamatizglītības programmā.

Mikrorajoni nav noteikti 21 izglītības iestādei - vairākām skolām, kurās izglītības programmas apguve notiek mazākumtautību valodās un speciālajām skolām.

Prioritārās tiesības uzņemšanai 1. klasē būs atkarīgas no bērna un vecāku (vai vismaz viena vecāka) deklarēšanās ilguma attiecīgās skolas mikrorajonā, nodrošinot to, ka skolas 1. klasē tiks uzņemti tie bērni, kuri pēc būtības ir attiecīgā mikrorajona iedzīvotāji.

Vienlaikus ir saglabāta iespēja vecākiem bērnu pieteikt vairākās skolās.

Uzņemšana izglītības iestādē tiem bērniem, kuri nedzīvo skolas mikrorajonā, bet viņu dzīvesvieta deklarēta Rīgas pilsētas administratīvajā teritorijā, notiks ievērojot iesniegumu reģistrēšanas kārtību.

Saistošie noteikumi stājas spēkā piektdien.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!