Foto: AP/Scanpix/LETA
Trešdien, 30. novembrī, pie Brīvības pieminekļa tiks veidota sveču taka, tādā veidā pieminot pirms 81 gada Rumbulas mežā nežēlīgi noslepkavotos.

Pasākuma organizatori norāda, ka pirms 81 gada Rumbulas mežā tika necilvēcīgi pārcirstas 25 000 ebreju dzīves. Divās dienās - 1941. gada 30. novembrī un 8. decembrī - Rumbulas mežā notika lielākās civiliedzīvotāju masu slepkavības Latvijas vēsturē.

"Šīs divas Rumbulas dienas ir jāpiemin mums visiem, jo tas notika šeit, pie Rīgas. Mums par to jāatceras aiz cieņas pret mirušajiem līdzcilvēkiem. Mums par to jāzina, jo, tikai godīgi, atklāti paraugoties uz šādu ļaunumu, mums ir cerības pārvarēt šaursirdību, jo tieši līdzjūtība pret citu ciešanām mūs padara par cilvēkiem," pauž organizatori.

Iedzīvotāji, kuri vēlas pieminēt Rumbulas traģisko notikumu gadadienu, aicināti sanākt 30. novembra vakarā un nolikt svecītes pie Brīvības pieminekļa. Piemiņas pasākums plānots no pulksten 18 līdz 22.

Tādējādi ar degošajām svecēm iecerēts "atgādināt par zaudētajām dvēselēm un palīdzēsim veidot tādu Latviju, kurā līdzīgas traģēdijas nav iedomājamas". Tiem, kuri vēlas nolikt sveci pie Brīvības pieminekļa, organizatori lūdz izvēlēties smagās stikla sveces, jo citādi vēji un sniegi tās nopūš un aiznes prom. Arī organizatori ir apņēmušies sarūpēt sveces, kuras iedzīvotāji paši varēs aizdegt pie pieminekļa.

Pirms Otrā pasaules kara Latvijā dzīvoja ap 93 000 ebreju. Nacistiskās okupācijas laikā 1941.-1945. gadā tika nogalināti vairāk nekā 70 000 vietējo ebreju un ap 20 000 šeit deportēto ebreju no citām Eiropas valstīm.

1941. gada 4. jūlijā, trīs dienas pēc nacistiskās Vācijas karaspēka ienākšanas Rīgā, Vācijas Drošības policijai un Drošības dienestam pakļautā vietējās palīgpolicijas vienība Viktora Arāja vadībā pēc nacistu rīkojuma nodedzināja dievnamu kopā ar tur esošajiem cilvēkiem. Tajā pašā dienā nodedzināja arī citus ebreju dievnamus - par upuriem kļuva ne mazāk kā 400 cilvēku. Ar šiem notikumiem Latvijā sākās Holokausts - ebreju masveida iznīcināšana. 1990. gadā Latvijas Augstākā Padome nolēma noteikt 4. jūliju par Ebreju tautas genocīda piemiņas dienu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!