Jaunajā mācību gadā Rīgā būs brīvas aptuveni 104 skolotāju darba vietas, no kurām visvairāk vakanču paredzamas mājturības un tehnoloģiju, matemātikas un fizikas pedagogu vidū, ceturtdien raksta "Neatkarīgā Rīta Avīze".

Laikraksts akcentē, ka visvairāk pedagogu pietrūkst eksakto zinību skolotāju vidū. Savulaik, lai rastu risinājumu, valsts piešķīra vairāk budžeta vietu eksakto zinību programmās augstskolās. Taču šis solis bijis nesekmīgs, jo, ja jaunieši skolās nebija apguvuši dabaszinības, tad viņi šajās jomās nebija gatavi arī mācībām augstskolā. Tādējādi arī nerealizējās plāns paredzētā pieaugošā dabaszinību studentu vidū atrast jaunus skolotājus.

Arī tie, kas tomēr pamēģina strādāt skolās šo darbu pamet. Tāpat kā liels trūkums tiek minēta nepietiekams finansējums pedagogu praksēm, tādējādi jaunie pedagogi esot sagatavoti teorētiski, bet ne praktiski.

Šobrīd gan eksakto studentu motivēšanai strādāt skolās, valsts uzsākusi jaunu programmu, kas Latvijā tiks realizēts ar Eiropas Savienības Sociālā fonda projektu "Atbalsts vispārējās izglītības pedagogu nodrošināšanai prioritārajos mācību priekšmetos". Atbilstoši programmai, skolotājiem tiks piešķirtas mērķstipendijas, kas būs paredzētas tikai dabaszinātņu, matemātikas, informātikas un svešvalodu pasniedzējiem.

Rīgā mērķstipendijas atkarībā no kvalifikācijas, pieredzes un kontaktstundu skaita būs no 65 līdz 150 latiem mēnesī.

Gan NRA norāda, gan jau iepriekš vēstīts, ka skolotāju nepietiekamais skaits atspoguļojas arī lēnajā pedagogu paaudžu maiņā. Latvijā daudzi skolotāji ir pirmspensijas vai pat pensijas vecumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!