Foto: Edijs Pālens
Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departamenta paspārnē izveidota Eiropas Kultūras galvaspilsētas direkcija, kuras uzdevums būs sagatavot galvaspilsētu 2014.gadam, kad saskaņā ar starptautiskās žūrijas lēmumu Rīga būs Eiropas Kultūras galvaspilsēta.

Izveidojot direkciju, tika ņemta vērā citu Eiropas kultūras galvaspilsētu pieredze, informēja Rīgas domes Sabiedrisko attiecību nodaļā.

Rīgas domes priekšsēdētājs Nils Ušakovs (SC) uzskata, ka "kultūrai ir nozīmīga loma pilsētas attīstībā un iedzīvotāju labklājībā, un, kā rāda citu valstu piemērs, kas īpaši svarīgi ir šodien, - kultūra var būt arī stimuls ekonomiskajai aktivitātei".

Pēc Ušakova teiktā, Rīgai un Latvijai kopumā 2014.gada Eiropas kultūras galvaspilsētas statuss ir laba iespēja, kā, mērķtiecīgi sadarbojoties pašvaldībai, valsts iestādēm, privātajam un nevalstiskajam sektoram, veicināt tautsaimniecības atveseļošanos gan galvaspilsētā, gan visā valstī.

Atbilstoši starptautiskajai praksei tuvākajā laikā Rīgas domē plānots izveidot Eiropas kultūras galvaspilsētas Uzraudzības padomi. Tajā tiks aicināti arī pārstāvji no Valsts prezidenta kancelejas, Ministru kabineta, nevalstiskajām organizācijām, Siguldas kā Rīgas oficiālās partnerpilsētas. Uzraudzības padomes uzdevums būs sekot līdzi sekmīgam 2014.gada sagatavošanās procesam.

Eiropas kultūras galvaspilsētas direkcija sāks darbu trīs cilvēku sastāvā, to vadīs līdzšinējā Rīgas domes Kultūras departamenta direktore Diāna Čivle. Viņa uzsver: "Eiropas kultūras galvaspilsētas statuss apliecina Rīgas kultūras augstvērtību. Rīgas kultūras institūcijas un daudzas sabiedriskās organizācijas ir apliecinājušas gatavību sadarboties ar pilsētu gan projekta sagatavošanas posmā, gan īpašu pasākumu veidošanā 2014.gadā. Ir dots starts aktīvam un darba pilnam posmam turpmāko gadu kultūras procesu plānošanai, kurā būs aicināts iesaistīties ikviens rīdzinieks."

Oficiāli Rīgas kā 2014.gada Eiropas kultūras galvaspilsētas titulu apstiprinās 11.maijā Izglītības, jaunatnes un kultūras ministru padome Briselē. Kopš Eiropas Savienības paplašināšanās šis gods tiek piešķirts divām pilsētām, katrai no citas valsts. 2014.gadā tā būs Rīga un Ūmeo pilsēta Zviedrijā. Līdzšinējā Eiropas kultūras galvaspilsētu pieredze 25 gadu garumā rādot, ka pilsētās, kuras nes šādu titulu, līdztekus augstvērtīgām kultūras norisēm strauji palielinās arī ekonomiskā aktivitāte, īpaši radošo industriju un pakalpojumu jomās, kā arī tūristu skaits.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!