Foto: AP/Scanpix
Pirmdien sākas "Eiropraida" nedēļa, kuras laikā norisināsies aptuveni 50 šim notikumam veltīti pasākumi, aģentūrai LETA pastāstīja lesbiešu, geju, transpersonu (LGBT) un viņu draugu apvienības "Mozaīka" valdes priekšsēdētāja Kristīne Garina.

"Praids nav tikai gājiens, tā būs arī plaša kultūras un cilvēktiesībām veltītu notikumu programma," teica Garina.

Viņa pastāstīja, ka Rīgā notiekošā praida fokusā būs lesbiešu, geju un transpersonu situācija Latvijā un citviet Austrumeiropā. "Cerams, ka pie mums ieradīsies daudz viesu no citām Austrumeiropas valstīm, jo cilvēkiem no šī reģiona ir vieglāk atbraukt uz Rīgu nekā, piemēram, uz Londonu. Rīga ir gan tuvāk attāluma ziņā, gan arī mentāli un vēsturiski. Tālab ceru, ka iespēju atbraukt uz Rīgu izmantos cilvēki, kuru valstīs šādas akcijas ir aizliegtas," sacīja Garina.

Garina norādīja, ka galvenā pasākumu norises vieta būs Kaņepes Kultūras centrs, kur atrodas tā dēvētais "Praida nams" - LGBT personu un viņu domubiedru pulcēšanās vieta, kultūras un sociālo kontaktu centrs, kā arī brīvprātīgo bāze. "EuroPride" laikā, no šodienas līdz 21.jūnijam, tas kļūs par pasākuma dalībnieku centrālo pulcēšanās vietu.

Eiropraida programmā būs iekļautas gan konferences, gan dažādi kultūras un izklaides notikumi.

Kaņepes Kultūras centrā un kinoteātrī "K.Suns" no šodienas līdz 21.jūnijam notiks filmu festivāls "Melnā neļķe", kurā būs iekļauti spāņu režisora Pedro Almodovara darbi, klasisko filmu programma un jauno Eiropas filmu skates.

Tāpat Eiropraida laikā Kaņepes Kultūras centra telpās būs skatāma vēsturnieču Inetas Lipšas un Ineses Runces veidotā izstāde par LGBT vēsturi Latvijā kopš 20.gadsimta sākuma.

Būs arī pasākumi kapacitātes stiprināšanai LGBT aktīvistiem, darbnīcas par seksualitāti, kā arī vairākas starptautiskas konferences, piemēram, 17.jūnijā un 18.jūnijā viesnīcā "Mercure Hotel" notiks konference "LGBT kustība Centrālajā un Austrumu Eiropā - sasniegumi, izaicinājumi, perspektīvas".

Jau ziņots, ka Eiropraida centrālais notikums būs "EuroPride 2015" gājiens un sapulce, kas 20.jūnijā no plkst.13 līdz 18.30 norisināsies Vērmanes dārzā un tā apkaimē.

Eiropraida dalībnieki 20.jūnijā pulcēsies Elizabetes ielā pie "Splendid Palace", tad dosies gājienā pa Brīvības ielu, Bruņinieku ielu, tad Tērbatas ielu un gājienu noslēgs Vērmanes dārzā, kur vēl notiks sapulce. Plānotais dalībnieku skaits ir 2000 personu.

    Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!