Foto: LETA
Rīgas domes vēlme likvidēt visas spēļu zāles, izņemot "spēļu elles" smalkajās viesnīcās, nozīmēs aptuveni 200 zāļu slēgšanu, pastāstīja Juridiskās pārvaldes vadītājs Jānis Liepiņš.

Liepiņš ceturtdien, 21. martā, Drošības, kārtības un korupcijas novēršanas jautājumu komitejas deputātiem teica, ka pārvaldei būs jālemj par katras spēļu zāles slēgšanu.

Vēstīts, ka Rīgas dome gatavojas "tuvākajā laikā" slēgt spēļu zāles visā galvaspilsētas administratīvajā teritorijā – gan centrā, gan apkaimēs jeb mikrorajonos. Izņēmums būs četru un piecu zvaigžņu viesnīcas.

Šī nav pirmā reize, kad Rīgas dome lēmusi par spēļu zālēm. Pērnā gada maija kārtējā Rīgas domes sēdē opozīcijas deputāti no Jaunās konservatīvās partijas centās iekļaut ierosinājumu, kas liegtu visā Rīgas teritorijā atvērt spēļu zāles, izņemot četru un piecu zvaigžņu viesnīcas. Priekšlikums neguva gana plašu deputātu atbalstu, lai nokļūtu sēdes dienaskārtībā.

Latvijas Viesnīcu un restorānu asociācijas biedru vidū ir astoņas pieczvaigžņu viesnīcas Rīgā, piemēram, "Dome Hotel & Spa", "Grand Palace Hotel", "Grand Hotel Kempinski Riga", "Radisson Blu Rīdzene Hotel" u.c. Četrzvaigžņu viesnīcas Rīgā ir 32, liecina Latvijas Viesnīcu un restorānu asociācijas apkopotā informācija.

Jau vēstīts, ka 2017. gada rudenī dome pieņēma lēmumu turpmāko piecu gadu laikā Rīgas vēsturiskā centra un tā aizsardzības zonā, kā arī jauktas apbūves teritorijā likvidēt 42 spēļu zāles. Spēļu zāļu īpašnieki par pašvaldības lēmumiem ir vērsušies tiesā.

Šādu soli Rīgas dome spēra, izpildot Augstākās tiesas lēmumu, kas mudināja pašvaldību sakārtot Rīgas vēsturiskā centra un tā aizsardzības zonas teritoriju atbilstoši šīs zonas izmantošanas un apbūves noteikumu prasībām.

Kopš 2001. gada Rīgā nav izsniegta neviena atļauja atvērt jaunu spēļu zāli.

Latvijā azartspēļu kompāniju ieņēmumi no azartspēlēm pagājušajā gadā pieauguši par 11,7% salīdzinājumā ar 2017. gadu un bija 277,701 miljons eiro, liecina Izložu un azartspēļu uzraudzības inspekcijas apkopotie dati.

Tostarp visvairāk ieņēmumu 2018. gadā azartspēļu kompānijas guvušas no azartspēļu automātiem – 216,923 miljonus eiro, kas ir par 8,6% vairāk nekā gadu iepriekš.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!