Foto: F64

Pirmajos 2021. gada mēnešos Rīgas domes Satiksmes departaments iztērējis jau pusi no piešķirtā finansējuma ielu uzturēšanas darbiem, jo šajā ziemas sezonā vērojams īpaši liels sniega daudzums, Rīgas domes Satiksmes un transporta lietu komitejas sēdē pauda departamenta direktors Vitālijs Reinbahs.

Viņš norādīja, ka līdz ar lielajiem tēriņiem, budžetā piešķirtā nauda varētu beigties septembrī, kad atlikušajos mēnešos tādām darbībām kā ielu attīrīšana no smiltīm, sniega, bedru lāpīšanai vai atkritumu izvešanai no pieturvietā naudas nebūs.

Piemēram, pērn pilsētas uzturēšanas darbiem tika tērēti vidēji 1,4 miljoni eiro mēnesī. Šogad par pagājušā gada decembri departaments tērējis 1,8 miljonus eiro (pērn 1,6 miljonus), par janvāri – 3 miljonus eiro (pērn 1,7 miljoni), bet februārī prognozētie tēriņi sasniedz 2,7 miljoni (1,7 miljoni pērn). Līdz ar to atlikušajam gadam ir palicis aptuveni puse no budžetā atvēlētajiem līdzekļiem ielu uzturēšanas darbiem, norādīja Reinbahs.

Viņš atzīmēja, ka jau tagad Satiksmes departaments lūko, kur naudu ekonomēt. Piemēram, ziemas sākumā uzmanība netika pievērsta trešās kategorijas ielām, tādējādi uz to tīrīšanu ekonomējot līdzekļus. Arī atkritumu tvertnes sabiedriskā transporta pieturās tiek izvestas 2-3 reizes nedēļā, lai gan noslēgtais līgums paredzot to darīt katru dienu. Tāpat taupīts tiekot uz citiem darbiem Rīgā, reāli veicot vien 40%. Tāpat plānots, ka tiks pārskatītas valsts piešķirto mērķdotāciju plānotais izlietojums, lai atvēlētu papildu finansējumu Satiksmes departamentam ielu uzturēšanas darbiem.

Deputāts Valters Bergs (JKP) aicināja izvērtēt noslēgtā 150 miljonu eiro vērtā līguma par ielu uzturēšanas darbiem efektivitāti. Iepirkumā, kurš noslēdzās pērn, tiesības tīrīt Rīgas ielas ieguva "Daugavas labā krasta uzturētājs" un "Daugavas kreisā krasta uzturētājs". Deputāts pievērsa uzmanību, ka iespējams noslēgtos līgumus lauzt, ņemot vērā, ka "pienācīgi nepilda savus uzdevumus, par ko tiek maksāta ne maza nauda". Reinbahs gan norādīja, ka diez vai Rīga dabūs ko jaunu, jo Latvijā neesot tik daudz uzņēmēju, kas finansiāli ir spējīgi nodrošināt šādu pakalpojumu tik lielā apjomā.

Tāpat Reinbahs norādīja, ka katru dienu Satiksmes departaments darbu veicējiem izraksta sodus par nekvalitatīvi veiktu darbu. Līgumsodi svārstās no 30 eiro līdz pat 500 eiro un tiekot izrakstīti arī sodi par jau atkārtotiem pārkāpumiem.

Kopumā, vērtējot veikto darbu, Reinbahs norādīja, ka lielākā problēma ir ar gājēju pārejām, kur veidojas valnis tieši uz robežas starp dažādām atbildības sfērām – Satiksmes departamenta kompetencē ir ielas notīrīšana, kamēr par ietvēm tas neatbild. Šobrīd gan uzturētājiem ir uzdevums sekot līdzi, vai pie gājēju pārejām neveidojas sniega valnis vai atkušņa laikā – slapjš sniegs.

Deputāts Vilnis Ķirsis (JV) ielu tīrīšanas sistēmu salīdzināja ar ēdienkarti restorānā – konkursā uzvarējis nevis apjoms par konkrētu summu, bet ēdienkarte ar daudz pozīcijām, bet departaments esot kā klients, kam jādomā, ko šodien ēst.

"Normāls pusdienu piedāvājums maksā 5-7 eiro, bet mēs esam iedevuši 3 eiro, un tad domājam, ko šodien ēdīsim. Tāpēc šodien bija ierosinājums pārvērtēt dotāciju, jo iepriekš pārmest piegādātājam, ka nav iztīrītas 3. kategorijas ielas, jo tad nebūs, par ko lāpīt bedrītes," norādīja deputāts.

Deputāts Juris Radzevičs (GKR), atbildot uz Ķirša repliku, pauda, ka restorānam ir mainījušies īpašnieki, bet atrunas palikušas tās pašas. Savukārt sēdes noslēgumā komitejas vadītājs Olafs Pulks (JV) atgādināja, ka nekvalitatīvu darbu gadījumā var domāt arī par restorāna pārziņu maiņu.

Jau vēstīts, ka Rīgas dome veidos mobilo sniega tīrīšanas brigādi, kas palīdzēs cīņai ar sniegu Rīgas centrā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!