Rīgā trūkst vairāk nekā 40 pirmsskolas izglītības iestāžu pedagogu, liecina mājaslapā "e-skola" ievietoto darba sludinājumu skaits par vakantajām pedagogu vietām pirmskolas izglītības iestādēs.
Precīzs skaits par trūkstošajiem pirmsskolas izglītības iestāžu pedagogiem visā Latvijā nav zināms, jo pirmsskolas izglītības iestādes atrodas pašvaldību pakļautībā un vienota uzskaite par trūkstošo pedagogu skaitu nav veikta. Pērn 20.septembrī kopumā pirmskolas izglītības iestādēs strādājuši 9803 pedagogi.

Ar šo gadu pirmsskolas izglītības iestādēs var strādāt arī 1.-4.klašu skolotāji, to paredz pērn 19.decembrī Ministru kabinetā (MK) apstiprinātie grozījumi noteikumos par prasībām pedagogiem nepieciešamajai izglītībai un profesionālajai kvalifikācijai.

Ņemot vērā, ka, samazinoties bērnu skaitam, sākas problēmas ar skolotāju nodrošināšanu ar darba slodzi sākumizglītībā, šie pedagogi varētu pārkvalificēties. Šāds process jau esot sācies, aģentūrai LETA pastāstīja Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) Komunikācijas nodaļas vadītājs Jānis Kutraitis.

Sākumskolas skolotājiem, kas uzsākuši darbu pirmsskolas izglītības iestādēs, gada laikā jāiziet profesionālās pilnveides kursi 72 stundu apjomā. Šādus kursus drīkstēs īstenot un izdot sertifikātu augstskolas, kuras īsteno pirmsskolas skolotāju augstākās izglītības programmas.

Savukārt, izdarot grozījumus MK noteikumos "Pedagogu darba samaksas noteikumi", paredzēts, ka pirmsskolas skolotāju darba slodze nedēļā būs 30 stundas līdzšinējo 36 stundu vietā. "No vienas puses, tas var prasīt papildus skolotāju skaitu, bet, no otras puses, amatu var darīt pievilcīgāku," sacīja Kutraitis.

Jau ziņots, ka Izglītības un zinātnes ministrija plāno palielināt pieļaujamo izglītojamo skaitu pirmsskolas izglītības iestādēs. To paredz IZM izstrādātie grozījumi noteikumos par minimālo un maksimālo izglītojamo skaitu valsts un pašvaldību vispārējās izglītības iestādes klasēs, pirmsskolas izglītības iestādes grupās, speciālās izglītības iestādēs un sociālās un pedagoģiskās korekcijas klasēs.

Grozījumi šā gada 15.janvārī iesniegti Valsts sekretāru sanāksmē. Ja grozījumi tiks pieņemti valdībā, pirmsskolas izglītības iestādēs vecuma grupā no viena līdz diviem gadiem pieļaujamais izglītojamo skaits pilsētās un pilsētās ar lauku teritoriju būs 10-14, bet pārējās apdzīvotās vietās 8-14.

Savukārt vecumā no diviem līdz trim gadiem pieļaujamais izglītojamo skaits pilsētās un pilsētās ar lauku teritoriju būs 10-16, bet pārējās apdzīvotās vietās 8-16.

Šobrīd spēkā esošie noteikumi paredz, ka pirmsskolas izglītības programmas apguvei vienā grupā pieļaujamais izglītojamo skaits vecumā līdz trim gadiem pilsētās un rajonu centros ir 10-12, bet pārējās apdzīvotās vietās 8-12. Tas nozīmē, ka, stājoties spēkā jaunajiem noteikumiem, vecuma grupās no viena līdz diviem gadiem izglītojamo skaits tiek palielināts par diviem, bet vecuma grupās no diviem līdz trijiem gadiem - par četriem.

Vecākajās pirmskolas izglītības iestāžu grupās maksimālais izglītojamo skaits paliek tas pats - 24 bērni.

IZM norāda, ka šobrīd valstī pirmsskolas izglītības iestādēs tiek izglītoti 10 160 bērni vecumā līdz trim gadiem. 2006.gada 20.septembrī rindā vietu pirmsskolas izglītības iestādēs gaidīja 24 887 bērni, tajā skaitā vislielākais pieprasījums - 19 289 vietas - ir vecuma grupā līdz trim gadiem.

Ministrija prognozē, ka, izdarot šos grozījumus minētajos noteikumos, tiks radīti apstākļi, lai par 12% samazinātu rindas uz vietām pirmsskolas izglītības iestādēs 2245 bērniem vecumā līdz trim gadiem.

Taču rindā joprojām būs 17 044 bērni. Jā bērnu skaits grupās būs lielāks par grozījumos paredzēto, nebūs iespējams ievērot higiēnas noteikumus, kā arī pazemināsies izglītības kvalitāte. Problēmas risināšanai ir nepieciešami arī citi pasākumi, piemēram, jaunu pirmsskolas izglītības iestāžu celtniecība, norāda IZM.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!