Foto: LETA
Ņemot vērā komunālo izdevumu straujo pieaugumu, Rīgā turpina palielināties iedzīvotāju pieprasījums pēc pašvaldības palīdzības mājokļa izdevumu segšanai, portālu "Delfi" informēja Rīgas domē.

Mājokļa pabalsta saņēmēju skaits oktobrī, salīdzinot ar septembri, pieaudzis par 1227 personām un pabalstam izlietotais finansējums pieaudzis par 150 242 eiro.

Kopumā šī gada desmit mēnešos mājokļa pabalsta saņēmēju skaits pieaudzis par 5448 personām un izlietots par 4,14 miljoniem eiro vairāk nekā pērnā gada desmit mēnešos.

Mājokļa pabalstu desmit mēnešos saņēmuši 13 535 rīdzinieki un pabalstā izmaksāti 9,28 miljoni eiro.

Kā norāda domē, pabalstam izlietotā finansējuma un tā saņēmēju skaita pieaugums šogad saistīts ne tikai ar tarifu kāpumu energoresursiem, dabasgāzei, atkritumu apsaimniekošanai, bet arī ar koeficientu piemērošanu garantētā minimālā ienākuma (GMI) sliekšņu summai, kā rezultātā pabalstu ir tiesības saņemt mājsaimniecībām ar lielākiem ienākumiem kā iepriekš.

Piemēram, ja 2021. gada janvārī vienas personas mājsaimniecībai – darbspējīgai personai pēc mājokļa apmaksas bija jāpaliek 109 eiro savu pamatvajadzību nodrošināšanai, tad 2022. gada janvārī tie bija 163,5 eiro bet oktobrī – jau 327 eiro.

Rīgas pašvaldība atgādina, ka ikvienam galvaspilsētā deklarētajam iedzīvotājam ir tiesības pretendēt uz mājokļa pabalstu īres, apsaimniekošanas un citu komunālo maksājumu segšanai, ja pēc šiem izdevumiem paliek mazāk nekā 327 eiro pirmajam vai vienīgajam cilvēkam ģimenē un 228 eiro katram nākamajam cilvēkam ģimenē.

Pabalsta piešķiršanai tiek vērtēti ģimenes izdevumi, uzkrājumi un piederošie īpašumi, savukārt izmaksājamā pabalsta apjoma aprēķinā tiek arī ņemti vērā normatīvi dažādiem komunālajiem maksājumiem - ne vienmēr mājokļa pabalsts sedz pilnu summu par mājokļa īri un komunālajiem pakalpojumiem un daļa maksājuma var būt veicama mājsaimniecībai pašai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!