Rīgas dome un Krievija varētu sadarboties Puškina pieminekļa ierīkošanā Latvijas galvaspilsētā un zemās grīdas tramvaja ieviešanā, piektdien tikšanās laikā sprieda Rīgas domes priekšsēdētājs Jānis Birks (TB/LNNK) un Krievijas vēstnieks Latvijā Viktors Kaļužnijs.
Birks pēc tikšanās pastāstīja, ka jau tuvākajā laikā pie koncertzāles "Ave Sol" paredzēts ierīkot pieminekli krievu dzejniekam Aleksandram Puškinam. Rīgas Pieminekļu padome jau 1999.gadā atbalstīja lēmumu par šī pieminekļa uzstādīšanu.

Toreiz pieminekļa dāvinātājiem - Latvijas Puškina biedrībai - nav bijis pietiekami daudz naudas, lai šī iecere tiktu realizēta, taču patlaban finansējums esot atrasts un pieminekli varētu atklāt šogad. Par to gan vēlreiz būs jālemj Pieminekļu padomei un būvvaldei, sacīja Birks.

Kaļužnijs informēja, ka jau šogad Maskavā paredzēts izveidot Rīgas parku. Darbi topošā parka teritorijā notiekot jau tagad.

Birks pastāstīja, ka arī Rīgā paredzēts izveidot Maskavas parku, tā atrašanās vieta būšot Latgales priekšpilsēta. Rīgas domes priekšsēdētājs norādīja, ka Rīgas un Krievijas puse varētu labi sadarboties arī kultūras un sporta jomā, norādot, ka Rīgā jau norisinājās festivāls "Zelta maska".

Jau rudenī Rīgā varētu notikt Krievijas dienas, kas būtu līdzīgs pasākumu kopums patlaban notiekošajam "Francijas pavasarim". Savukārt nākamgad Krievijā varētu organizēt Latvijas dienas.

Tikšanās laikā arī pārrunāta sadarbība zemās grīdas tramvaja ieviešanā Rīgā. Birks norādīja, ka arī infrastruktūras izveidē būs jāiegulda lieli līdzekļi. Kaļužnijs izrādījis izrādījis interesi par šo projektu, jo arī Krievijā esot aktuāls jautājums par zemās grīdas tramvaja ieviešanu. Birks uzsvēra, ka Krievijas puse būtu ieinteresēta iegādāties Latvijas puses ražotos tramvaju vagonus, savukārt tas samazinātu ražošanas izmaksas.

Kaļužnijs atzīmēja, ka esot apmierināts ar šo pirmo lietišķo tikšanos ar Birku un cer uz labu turpmāko sadarbību, kāda ar Rīgas pašvaldību neesot bijusi pēdējos gados.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!