Foto: LETA
Šogad aprit 95 gadi kopš nozīmīgās uzvaras pār Bermonta karaspēku 1919.gada 11.novembrī. Brīvības cīņās kritušo varoņu piemiņas jeb Lāčplēša diena visā Latvijā tiks atzīmēta dažādos pasākumos – būs svinīgas parādes un gājieni, dažādi koncerti, izrādes un izstādes.

Rīgā šajā dienā notiks jau par tradīciju kļuvuši pasākumi - Latvijas Nacionālo bruņoto spēku un Iekšlietu ministrijas vienību militārā parāde, lāpu gājiens, vainagu nolikšanas ceremonija Rīgas Brāļu kapos un pie pulkveža Oskara Kalpaka pieminekļa, kā arī piemiņas brīdis Sudrabkalniņā. Līdztekus tam notiks arī vairāki koncerti kultūras centros un dievnamos, izstādes, lekcija un radošas darbnīcas.

Lāčplēša dienas piemiņas paskumi sāksies plkst.9 ar Ekumenisko dievkalpojumu Doma baznīcā, pēc tam plkst.11 notiks svinīgā vainagu nolikšanas ceremonija Rīgas Brāļu kapos.

Dienas gaitā iedzīvotāji varēs vērot Latvijas Republikas Nacionālo bruņoto spēku un Iekšlietu ministrijas vienību militāro parādi pie Brīvības pieminekļa, piedalīties ziedu nolikšanas ceremonijā pie O.Kalpaka pieminekļa, kā arī piemiņas brīdī Sudrabkalniņā.

No plkst.16 līdz pat vienpadsmitiem vakarā notiks jau par tradīciju kļuvušais pasākums "Brīvības cīnītāju gars cauri visiem laikiem". Tajā paredzēts lāpu gājiens no Rīgas Brāļu kapiem līdz 11.novembra krastmalai, Svētbrīdis pie Brīvības pieminekļa, kora, folkloras kopu un rokgrupas "Pērkons" koncerts Latviešu strēlnieku laukumā, kā arī uguns plosta palaišana Daugavā.

Kā katru gadu, arī šogad Anglikāņu Sv. Pestītāja baznīcā notiks koncerts "Daugavmalā mierīgs vakars", ar solistu, koru, koklētāju ansambļa un solistu instrumentālistu piedalīšanos.

Dažādi pasākumi paredzēti arī daudzviet citur Latvijā. 

Saistībā ar Lāčplēša dienas pasākumiem Rīgā otrdien vietām būs ierobežota satiksme, bet no plkst. 18 tiks slēgta transportlīdzekļu kustība 11.novembra krastmalā starp Akmens un Vanšu tiltu, lai cilvēki netraucēti varētu piedalīties tradicionālajā svecīšu nolikšan, portāls "Delfi" uzzināja Rīgas domē.

Jau no pirmdienas,10.novembra,  plkst. 20 līdz otrdienas, 11. novembra plkst. 14 tiks aizliegta transportlīdzekļu apstāšanas un stāvēšana Aspazijas bulvāra labajā pusē, posmā no Teātra ielas līdz Kaļķu ielai un Zigfrīda Annas Meierovica bulvāra abās pusēs, posmā no Kaļķu ielas līdz Smilšu ielai.

Tāpat jau no pirmdienas,10.novembra, plkst. 20 līdz 11. novembra plkst. 10.30 būs aizliegta transporta apstāšanās un stāvēšana ielas abās pusēs starp Herdera laukumu un Doma laukumu un Herdera laukumā.

Otrdien, 11. novembrī no plkst. 6 līdz plkst. 12 būs aizliegta transporta apstāšanās un stāvēšana Aizsaules ielas abās pusēs, Varoņu ielas labajā pusē, posmā no Aizsaules ielas līdz ēkai Varoņu ielā 3a pie Rīgas Brāļu kapiem, kā arī autostāvvietā pie I Meža kapiem Aizsaules ielā.

Savukārt no plkst. 18 transportlīdzekļu kustībai būs slēgts 11.novembra krastmalas posms starp Akmens un Vanšu tiltiem.

Jau vēstīts, ka pēc VAS "Valsts nekustamie īpašumi" (VNĪ) nostājas, kas norāda, ka svecīšu novietošana uz Rīgas pils mūra sienas nav vēlama, Rīgas dome aicina iedzīvotājus svecītes novietot zaļajā zonā un uz trotuāra pie pils, nevis uz pils mūra, kā bija ierasts agrāk.

VNĪ lūgumu nenovietot svecītes uz mūra pamato ar to, ka nepieciešams pasargāt mūra vēsturiskos ķieģeļus no neatgriezeniskas termiskas bojāšanas, ko rada svecīšu izdedži un liesmu karstums.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!