Latvijas Traumatoloģijas un ortopēdijas slimnīca (TOS) pirmo reizi Baltijas un Skandināvijas valstīs veikusi muguras skriemeļu fiksācijas operāciju ar minimālu iejaukšanos. Latvijā šo operāciju veicis TOS Mugurkaula ķirurģijas centra vadītājs Dr. Kaspars Ruks, informēja TOS.
Līdz šim ik gadu tika veiktas aptuveni 300 operācijas ar atklāto griezumu - vaļējā operācija, kad tiek veikta muguras muskuļu atgriešana, lai piekļūtu mugurkaulam jostas daļā. Modernās tehnoloģijas šīs operācijas veikšanas procesu padara ievērojami labvēlīgāku pacientam, jo tiek veikti nelieli iegriezumi vien instrumentu ievadīšanai katras fiksācijas skrūves ievietošanas vietā. Izmantojot jaunākās tehnoloģijas, tiek ievērojami samazināts pacienta asiņu zudums, kā arī būtiski mazinās infekcijas risks.

Ja pēc atvērtās operācijas sāpju un brūces dzīšanas procesa dēļ pacients gultā pavada vismaz četras dienas un slimnīcā atrodas vismaz divas nedēļas pēc operācijas, tad, veicot šo operāciju ar minimāli invazīvo metodi, pacients jau nākamajā dienā var staigāt un tiek izrakstīts no slimnīcas trīs dienā pēc operācijas.

Veicot šo operāciju, izmantojot minimāli invazīvo metodi, ieguvējs ir ne vien pacients, bet arī valsts. Katra pacienta slimnīcā pavadītā diena valstij izmaksā 26 latus, savukārt pacienta līdzmaksājums ir 12 lati par vienu dienu, tātad, slimnīcā pavadot divas nedēļas, valsts izmaksas sastāda 364 latus, savukārt, trīs dienas - 78 latus par pacientu.

Muguras skriemeļu fiksācijas operācijas veikšana minimāli invazīvā metodē ir Traumatoloģijas un ortopēdijas slimnīcas sasniegums, apsteidzot kolēģus gan Lietuvā un Igaunijā, gan Skandināvijas valstīs. Kaut šobrīd slimnīca pati piemaksā aptuveni 400 latipar katru veikto operāciju, šis ir liels solis uz priekšu mugurkaula ķirurģijas attīstībā Latvijā.

Šāda veida operācijas tiek veiktas traumu gadījumā, kā arī daļai pacientu ar mugurkaula jostas daļas deģeneratīvām slimībām.

Nākamā operācija plānota jau ceturtdien 12.martā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!