Šā gada rudenī Rīgā paredzētais NATO sammits, visticamāk, būs tā dēvētā mazā sanāksme, kas pulcēs vien 26 alianses dalībvalstis, raksta laikraksts "Diena".
NATO sammita rīkošanu koordinējošais Aizsardzības ministrijas (AM) valsts sekretārs Edgars Rinkēvičs gan uzsver, ka vēl nevar pilnībā noliegt iespēju, ka uz Rīgu tiks pieaicināta kāda no NATO partnervalstīm, tādēļ arī nevarot pavisam droši pateikt, ka sammitā nepiedalīsies Krievijas prezidents Vladimirs Putins.

"Šobrīd vēl ir iespējams viss", jo diskusijas tikai sākušās, sacījis Rinkēvičs. Šonedēļ Latvijas pārstāvji uzturējās Vašingtonā, kur tika spriests, kādi amerikāņus interesējoši jautājumi varētu tikt iekļauti sammita darba kārtībā. Šādas konsultācijas drīzumā plānots rīkot arī citās NATO valstu galvaspilsētās, stāstījis Rinkēvičs.

Jautājumu loks būšot plašs - sākot no daudz apspriestās nepieciešamības transformēt NATO atbilstoši jaunajai starptautiskajai situācijai līdz attiecību uzlabošanai ar partnervalstīm. Plānots noteikt arī kritērijus, kā izvērtēt potenciālās kandidātvalstis, to attiecības un tālāko progresu. Taču līdz NATO sammitam vēl atlikuši deviņi mēneši, un ir iespēja, ka tā darba kārtībā tiek iekļauti citi tobrīd pasaules politikā aktuāli jautājumi, uzsver AM valsts sekretārs.

Februāra beigās Rīgā ieradīsies NATO ekspertu grupa, kas izvērtēs sammita organizācijas gaitu, tajā skaitā pievēršoties protokola, drošības un citiem jautājumiem. Pagaidām sammita norises vieta netiek atklāta.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!