Foto: EPA/LETA
Rīgas 71.vidusskolas absolvents Eduards Kaļiņičenko izcīnījis zelta medaļu, pārstāvot Latviju Vispasaules skolēnu informātikas olimpiādē, kas šonedēļ norisinājās Taizemes pilsētā Pataijā.

Kā informēja Latvijas izlases vadītājs Latvijas Universitātes (LU) Matemātikas un informātikas institūta pētnieks Mārtiņš Opmanis, Kaļiņičenko ir pirmais skolēns no Latvijas, kurš izcīnījis četras vispasaules sacensību medaļas. Iepriekš viņš ieguva vienu bronzas un divas sudraba medaļas. Kaļiņičenko saņēma arī Horvātijas informātikas sacensību speciālbalvu kā šīs sezonas labākais dalībnieks.

Kopumā sacensībās piedalījās 302 dalībnieki no 78 valstīm, bet medaļas izcīnīja 59 valstu skolēni. Tika pasniegtas 27 zelta, 49 sudraba un 75 bronzas medaļas. Vislabāko rezultātu jau trešo gadu pēc kārtas parādīja Genādijs Korotkēvičs no Baltkrievijas, kuram 16 gadu vecumā šī ir jau sestā medaļa Vispasaules skolēnu informātikas olimpiādē.

Neoficiālajā komandu vērtējumā vislabākos rezultātus parādīja Taivānas, Ķīnas un ASV komandas - katra ieguva trīs zelta un vienu sudraba medaļu. Latvijas izlasei kopvērtējumā šogad izdevās apsteigt gan Lietuvas komandu, kura izcīnīja vienu sudraba un divas bronzas medaļas, gan Igaunijas komandu, kura ieguva vienu bronzas medaļu. Līdz ar to neoficiālajā komandu vērtējumā Latvija šogad sacensībās ieņem 16.vietu, norādīja Opmanis.

Bez Kaļiņičenko Latvijas komandā bija arī Rīgas 10.vidusskolas 7.klases skolnieks Aleksejs Popovs, kurš izrādījās viens no jaunākajiem sacensību dalībniekiem, Dobeles Valsts ģimnāzijas absolvents Kārlis Seņko un Rīgas Zolitūdes ģimnāzijas absolvents Ēriks Gopaks.

Latvijas komandu vadīja LU Matemātikas un informātikas institūta pētnieki Mārtiņš un Rihards Opmaņi, bet dalībnieku lidojumu uz sacensībām finansiāli nodrošināja Rīgas dome, kā arī firmas "Exigen Services Latvia" un "ABC Software".

Kā piebilda Opmanis, lieli nopelni jauno olimpiešu sagatavošanā pienākas arī SIA "Progmeistars" vecākajam pasniedzējam Sergejam Meļņikam. Visi komandas dalībnieki-absolventi turpinās studijas LU Datorikas fakultātē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!