Foto: Kārlis Dambrāns, DELFI

Rīgas administrācijai būtu jāuzņemas koordinatora funkcija, lai nodrošinātu kartību pie tā dēvētā Uzvaras pieminekļa Pārdaugavā 9. maijā, pausts Latvijas Krievu savienības Rīgas domes frakcijas paziņojumā.

Svētdien Rīgas mērs Mārtiņš Staķis (PP) aicināja Rīgas administrāciju nesaskaņot pieteikumus 9. maija pasākumu rīkošanai pie tā dēvētā Uzvaras pieminekļa Pārdaugavā.

LKS, balstoties uz tā, ka šis jautājums skar ievērojamas rīdzinieku daļas intereses, tostarp arī politiskā spēka vēlētājus, aicina "Rīgas izpilddirektoru nepieņemt mehānisku lēmumu pieteikumu saskaņošanas jautājumā, bet uzņemties vidutāja lomu visu pušu interešu saskaņošanai".

Cita starpā partija arī piemin, ka attiecīgie pieteikumi esot noformēti vēl pirms kara sākšanās Ukrainā un rezultātā pieteicēji neesot varējuši zināt, kā attīstīsies tālākā notikumu gaita.

"Mēs piekrītam, ka šodien nav vietas svinībām. Tomēr mēs uzstājam, ka Otrā pasaules kara upuru piemiņas pasākumi, tostarp ziedu nolikšana pie pieminekļa pakājes Pārdaugavā, nav pretrunā ar mūsdienu reālijām," paziņojumā skaidro LKS, paužot nostāju, ka tie tieši pretēji "kalpos pretkara prioritāšu nostiprināšanai".

Vienlaikus partija paziņojumā norāda, ka tā nevar atbalstīt pieeju, kas paredz, "ka ziedu nolikšana pie pieminekļa pakājes neprasa saskaņošanu".

Skaidrojot šādu nostāju, LKS atzīmē, ka laikā, kad nenotiek 9. maija pasākumi, ņemot vērā parka lielo plātību un tās attālumu no pilsētas centra, ziedu nolikšanai patiešām nav nepieciešama īpaša regulēšana.

Taču 9. maijā, pēc LKS paustā, tur pulcējas aptuveni 100 000 pilsētas iedzīvotāju. "Tāpēc ziedu nolikšana šogad jāorganizē tā, lai nodrošinātu pastāvīgu brīvu eju pie pieminekļa, puķu pārdali, kā arī kārtības uzturēšanu mijiedarbībā ar policiju," uzskata LKS, norādot, ka šajā dienā notikumu attīstību pie pieminekļa "nekādā gadījumā nedrīkst atstāt pašplūsmā".

Viņuprāt, ideāls risinājums būtu brīvprātīgo palīgu iesaistīšana no pasākumu iesniedzēju puses.

Tādēļ arī partija esot piedāvājusi uzaicināt pieteicējus uz pārrunām Rīgas domē un ar izpilddirektora starpniecību vienoties par kārtības uzturēšanas organizēšanu, kā arī rakstiski fiksēt uzņemtās saistības. Politiskais spēks savukārt apņemtos piedalīties šajās konsultācijās un uzņemtos daļu no kopējā darba.

Jau ziņots, ka Rīgas mērs sacīja, ka, kamēr Maskavā šie "tā saucamie svētki tiek pārvērsti par tādām kā imperiālisma dzīrēm, kad šie paši spēki lej nevainīgu cilvēku asinis Ukrainā, manuprāt, Latvijā, tās galvaspilsētā Rīgā, šādam pasākumam nav vietas".

Aicinājums rīkotājiem ir "nenāciet ar šādu pieprasījumu uz domi," teica Staķis, piebilstot, ka tad, ja pieteikumi būšot, viņš rosināšot pašvaldības izpilddirektoru šos pasākumus neatļaut.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!