Septiņpadsmit Rīgas apgabaltiesas Civillietu tiesu kolēģijas tiesneši atteikušies izskatīt SIA "Mūsu māja" prasību, kurā no tiesneša Valdemāra Šubrovska tuviniekiem piederošās SIA "Net komunikācijas" tiesas ceļā tiek lūgts piedzīt 0,37 miljonus latu parādu un līgumsodu.
"Mūsu māja" lūdz piedzīt 107 877 latu ieturēto garantiju summu, 71 755 latu līgumsodu un 11 794 latu nokavējuma procentus, informēja apgabaltiesas preses sekretāre Evita Naglinska.

Kā pastāstīja SIA "Mūsu māja" valdes loceklis Aigars Mežinskis, viņa uzņēmums esot uzbūvējis un nodevis ekspluatācijā ēku Siguldā, bet SIA "Net komunikācijas" neesot par to norēķinājusies.

Tiesneši "Mūsu mājas" prasību skatīt atteicās, norādot, ka no prasības pieteikuma secināms - tā skar tiesneša Šubrovska ģimenes locekļus.

Līdz ar to Civillietu kolēģijas priekšsēdētājs Aivars Zāģeris konstatēja, ka tiesnešu aizstāšana nav iespējama, un ceturtdien, 13.decembrī, pieteikumu nosūtīja izskatīšanai Vidzemes apgabaltiesai, informēja Naglinska.

Laikraksts "Diena" iepriekš vēstīja, ka Valsts ieņēmumu dienests (VID) veic pārbaudi par Šubrovska darījumu Siguldā, pārdodot zemi savu tuvinieku - Aigara Šubrovska un Daces Šubrovskas uzņēmumam "Net komunikācijas" par 970 000 latu jeb summu, kas ievērojami pārsniedz Siguldas cenas.

Lai gan Šubrovska pērnā gada deklarācijā fiksēts pirkuma līgums un tā summa, tur nav norādīts ne simtos tūkstošu mērāms naudas uzkrājums, ne aizdevums. Kā tiesnesis paskaidrojis "Dienai", tas tāpēc, ka līgumā paredzēts atliktais maksājums. Pirmā nauda viņa kontā ienākusi tikai šogad. Sākotnēji bija paredzēts, ka summa jānomaksā līdz 1.jūlijam, taču vēlāk termiņš pagarināts līdz šī gada beigām. Līgumu Šubrovskis esot parādījis arī VID.

"Diena" raksta, ka fiktīvi darījumi nereti tiek izmantoti, lai legalizētu nelikumīgi iegūtus līdzekļus, piemēram, kukuļus. Šādu minējumu Šubrovskis strikti noraidījis.

Savukārt uz jautājumu, kāpēc par bargu naudu jāpārdod zeme paša sievai un dēlam, viņš atbildējis: "Es to pārdevu juridiskai personai. Nekāda naudas atmazgāšana tā arī nav, visa nauda smuki nāk uz mana konta. Es esmu civilists, un ar maniem darījumiem viss ir kārtībā, un to man pateica arī Finanšu policija."

VID Komunikācijas nodaļas vadītāja Agnese Grīnberga "Dienai" sacīja: "Ja Šubrovskis saka, ka tur viss ir kārtībā, tad VID to neapstiprina." Sīkākus komentārus VID atteica.

Pārbaudi par Šubrovska darījumu veica arī Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB), kas savas kompetences līmenī pārkāpumus nekonstatēja. Tomēr vienlaikus KNAB nosūtīja VID lūgumu pārbaudīt, vai Šubrovska un viņa radinieku mantiskais stāvoklis bijis atbilstošs darījumam, vai tiesnesis savā valsts amatpersonas deklarācijā nav norādījis nepatiesas ziņas.

VID divu mēnešu laikā nav sniedzis atbildi par to, vai pārbaude ir uzsākta un kad tā varētu tikt pabeigta.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!