Foto: DELFI

Rīgas domes (RD) Mājokļu un vides komitejas ārkārtas sēdē trešdien, 18. decembrī, deputāti atbalstīja lēmuma projektu, kas paredz pašvaldības vēršanos Satversmes tiesā (ST) saistībā ar Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) 11. decembra rīkojumu, ar kuru apturēta divu atkritumu apsaimniekošanas noteikumu punktu darbība.

Jau vēstīts, ka VARAM 11. decembrī pieņēma rīkojumu, ar kuru tiek apturēta RD 29. novembra saistošo noteikumu "Par sadzīves atkritumu apsaimniekošanu Rīgas pilsētā" 8.4. apakšpunkta un 11. punkta darbība. Šajos punktos atrunāts atkritumu savākšanas biežums uzņēmumiem, kas nodarbojas ar pārtikas tirdzniecību vai ēdināšanu, kā arī tiem klientiem, kas veic atkritumu šķirošanu.

Komitejā atbalstītajā lēmuma projektā teikts, ka apturētais 8.4. apakšpunkts nav pretrunā ar Ministru kabineta (MK) 788. noteikumiem, jo tas paredz nešķirotu sadzīves atkritumu izvešanu no individuāliem nekustamajiem īpašumiem. Savukārt MK 788. noteikumi, uz ko atsaucas ministrija, attiecas uz tādu sadzīves atkritumu dalītu vākšanu, kas ir pieejami plašam sabiedrības lokam.

Lēmuma projektā arī teikts, ka normatīvie akti neparedz specifiskus nosacījumus atkritumu izvešanas biežumam no individuālajiem nekustamajiem īpašumiem. Līdz ar to pašvaldībai ir plaša rīcības brīvība attiecībā uz izvešanas biežumu, ciktāl tiek ievērota likumā noteikto pienākumu izpilde, piemēram, pie miskastēm neveidojas atkritumu kaudzes un tiek veicināt iedzīvotāju iesaiste atkritumu dalītā vākšanā.

Pašvaldības ieskatā, abu punktu apturēšana nozīmē, ka visiem klientiem, kuri vēlētos iesaistīties dalītās atkritumu savākšanas sistēmā, tiek liegta iespēja samazināt nešķirotu sadzīves atkritumu izvešanas biežumu un tādā veidā būtiski samazināt pakalpojuma izmaksas.

Līdz ar to RD nolemj neapturēt saistošo noteikumu 8.4. apakšpunktu un 11. punktu darbību, kā arī ST iesniegt pieteikumu, lūdzot atcelt VARAM 11. decembrī izdoto rīkojumu par abu punktu apturēšanu.

Jau ziņots, ka ministrija pagājušonedēļ skaidroja, ka abi punkti apturēti, jo tie ir pretrunā ar normatīvajiem aktiem, kas, piemēram, nosaka, ka bioloģiski noārdāmos atkritumus savākšanas punktā uzglabā ne ilgāk kā 72 stundas vasaras periodā, bet 168 stundas ziemas periodā.

Tāpat VARAM norādīja, ka noteikumu 8.4. apakšpunkts paredz saimnieciskās darbības veicējam, kura darbība ir saistīta ar pārtikas preču tirdzniecību, sabiedriskās ēdināšanas pakalpojumu sniegšanu vai, kas nodarbojas ar pārtikas produkcijas ražošanu, vai apstrādi un, kurš noslēdzis līgumu ar atkritumu apsaimniekotāju saskaņā ar saistošo noteikumu 34. punktu – atkritumus izved ne retāk kā vienu reizi četrās nedēļās.

Ņemot vērā, ka tas saistās ar bioloģiski noārdāmiem atkritumiem, šāda termiņu neievērošana var radīt smagas, pat neprognozējamas sekas, piemēram, dažādas epidemioloģiskās situācijas, grauzēju un citu dažādu infekcijas pārnēsātāju nekontrolētu savairošanos un tamlīdzīgi.

Bez tam, ministrijas ieskatā, pašvaldībai ir nepieciešams precizēt jaunā atkritumu apsaimniekošanas iepirkuma nolikumu, lai tas atbilstu saistošajiem noteikumiem, jo divi noteikumu punkti ir apturēti. Konkrētajā situācijā, kad nepieciešams grozīt iepirkuma nolikumu, var tikt pagarināts termiņš, līdz kuram iesniedzami pieteikumi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!