Rīgas ātrās medicīniskās palīdzības stacija (RĀMPS) no ceturtdienas iekļaujas vienotajā valsts Neatliekamās medicīniskās palīdzības (NMP) dienestā. Līdz ar pašvaldības funkciju pārņemšanu NMP dienests kļūst par darba devēju RĀMPS darbiniekiem un pārņem līdzšinējās RĀMPS saistības ar preču un pakalpojumu sniedzējiem, informēja Rīgas “ātrā palīdzība”.
Gatavību turpināt darbu vienotā valsts dienestā izteikuši visi RĀMPS darbinieki. Līdz ar juridiskā statusa maiņu, mainīsies arī līdzšinējais iestādes nosaukums un turpmāk tas būs - NMP dienesta Rīgas reģionālais centrs.

Līdz ar Rīgas Ātrās medicīniskās palīdzības stacijas juridiskā statusa maiņu, Rīgas un Rīgas rajona iedzīvotājiem nekas nemainās neatliekamās medicīniskās palīdzības izsaukšanas kārtībā.

Šobrīd NMP dienesta Rīgas reģionālais centrs pieņem centralizēti iedzīvotāju izsaukumus un vada brigādes Rīgā un Rīgas rajonā, nodrošinot gandrīz pusi no visiem izsaukumiem valstī. Šajā reģionā neatliekamo medicīnisko palīdzību iedzīvotājiem nodrošina 52 diennakts brigādes. Diennakts laikā brigādes dodas vidēji uz 550 izsaukumiem.

Ministru kabinets janvāra nogalē pieņēma lēmumu par vienota valsts Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta izveidošanu. Tas paredz visu 39 pašvaldību pārziņā esošo neatliekamās medicīniskās palīdzības institūciju apvienošanos vienotā valsts NMP dienestā pakāpeniski līdz 2010.gada beigām. 3.martā Rīgas Dome pieņēma lēmumu ar 16.aprīli nodot Rīgas Ātrās medicīniskās palīdzības stacijas funkcijas NMP dienestam. Drīzumā dienestam pievienosies lielākā daļa Vidzemes reģiona neatliekamās palīdzības sniedzēju. Sarunas par apvienošanos turpinās arī citos reģionos.

Plānots, ka NMP dienesta pamatstruktūru veidos vadības centrs un pieci reģionālie centri - Rīgā, Valmierā, Kuldīgā, Jelgavā un Daugavpilī vai Rēzeknē. Reģionālie centri tiks veidoti, ņemot vērā reģiona specifiku un katram no tiem tiks deleģētas noteiktas funkcijas un atbildība. NMP dienesta reģionālie centri atbildēs par neatliekamās medicīniskās palīdzības nodrošināšanu sava reģiona iedzīvotājiem, izvērtēs brigāžu izvietojumu, plānos nepieciešamos resursus, materiāltehnisko nodrošinājumu u.c. Nozīmīga reģiona centra funkcija būs arī centralizēta iedzīvotāju izsaukumu pieņemšana un brigāžu vadība visā reģiona teritorijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!