Foto: LETA

Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas stacionārā "Latvijas Onkoloģijas centrs" aprīlī pirmie Hematoloģijas nodaļas pacienti jau ir saņēmuši ķīmijterapijas zāles, kas pagatavotas, izmantojot zāļu jaucējrobotu, portāls "Delfi" uzzināja slimnīcā.

Onkoloģisko preparātu šķaidīšanas bloka izveides galvenais mērķis ir paaugstināt drošību gan pacientiem, gan arī medicīnas personālam, kas ikdienā gatavo šos medikamentus.

Šīs tehnoloģijas nodrošina ne tikai precīzu medikamentu sajaukšanas sistēmu, bet arī garantē augstus drošības standartus.

Ķīmijterapijā izmantotie medikamenti ir toksiski, tāpēc robotizētas sistēmas nodrošinās aizsardzību arī medicīnas darbiniekiem, kuri šobrīd ikdienā veic šo darbu manuāli.

"Esam īstenojuši unikālu un nozīmīgu projektu ne tikai Latvijas, bet arī Baltijas mērogā. Šis ir bijis arī ļoti sarežģīts projekts. Tāpēc ar gandarījumu varu teikt, ka esam nonākuši jau līdz reālai darbībai. Testēšana vairāku mēnešu garumā ir beigusies, iekārtas un programmatūra darbojas atbilstoši definētajai funkcionalitātei. Esam uzsākuši automatizētu zāļu sagatavošanas procesu onkoloģiskajiem pacientiem, izmantojot īpašas iekārtas – robotus," atzīmējis Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas valdes priekšsēdētājs Imants Paeglītis.

Pēc viņa teiktā, slimnīca izvirzījusi mērķi padarīt zāļu sagatavošanas procesu onkoloģiskajiem pacientiem ne tikai pilnībā automatizētu, bet arī maksimāli precīzu un drošu. "Nav šaubu, ka ieguvēji būs gan mūsu pacienti, gan mūsu darbinieki, kam darbs ar ķīmijterapijas preparātiem līdz šim bija saistīts ar paaugstinātu risku," izteicies Paeglītis.

"Esam unikāli Eiropas mērogā, jo robotu programmatūra nodrošina visaptverošu un noslēgtu ķīmijterapijas zāļu ciklu, kas ietver precīzu zāļu izlietojuma uzskaiti, maksimāli samazinot zāļu devu zudumus. Ārsts no sava kabineta ordinē ķīmijterapijas zāļu terapiju konkrētam pacientam un vienotā sistēmā nosūta to farmaceitiem, kas izmantojot robotu tehnoloģijas, pagatavo ķīmijterapijas zāles – precīzās devās un konkrētā laikā," viņš uzsvēris.

Šobrīd paralēli turpinās personāla apmācība, lai šogad varētu nodrošināt automatizētu ķīmijterapijas zāļu sagatavošanu visiem onkoloģiskajiem pacientiem, kuriem ir nepieciešama ķīmijterapija.

Ir definēti iekšējie procesi – no zāļu nozīmēšanas nodaļā, ko veic ārsts, līdz pat brīdim, kad jau robota sašķaidītās zāles nonāk pie pacienta un medicīnas māsa nodrošina zāļu ievada slimniekam. Un šis ceļš ietver arī milzīgu aptiekas farmaceitu darbu un kontroles mehānismus. Tāpat sistēmā "Palma Medical" ir ievadīti un darbojas jau kopskaitā 74 ķīmijterapijas un hematoloģijas zāļu protokoli.

Rīgas Austrumu klīniskajā universitātes slimnīcā ārstējas aptuveni 75% no visiem onkoloģiskajiem pacientiem Latvijā.

No kopējā Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas pacientu skaita – onkoloģisko pacientu īpatsvars ir tuvu 30%.

Rīgas Austrumu klīniskā universitātes slimnīca ir lielākā ārstniecības iestāde valstī.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!