Novērtējot bijušā akciju sabiedrības "Preses nams" prezidenta Kazimira Dundura ieguldījumu Latvijas preses attīstībā un valsts neatkarības atjaunošanā, laikraksta "Rīgas Balss" redakcija aicina viņu apbalvot ar Triju Zvaigžņu ordeni.
Attiecīgu iesniegumu laikraksts trešdien nodevis Triju Zvaigžņu ordeņa domei.

Kazimirs Dundurs dzimis 1931. gada 1.aprīlī, no 1950. līdz 1955. gadam mācījies Latvijas Valsts universitātes žurnālistikas nodaļā.

1979.gada februārī sācis strādāt bijušās LKP CK izdevniecības direktora amatā, gadu gaitā izveidojot šo izdevniecību par vienu no labākajām un modernākajām bijušajā PSRS.

Latviešu tautas trešās atmodas sākumā kļuvis par valsts akciju sabiedrības "Preses nams" dibināšanas iniciatoru, ierosinot pārņemt izdevniecību Latvijas valsts īpašumā un veicot visus sagatavošanas darbus šā ierosinājuma īstenošanai.

Būdams viens no PSKP CK nomenklatūras darbiniekiem un atklāti iestādamies pret kompartijas īpašuma tiesībām uz Latvijas nacionālo presi, Dundurs sekmēja arī kompartijai piederošo laikrakstu cīņu par neatkarību no LKP, norāda avīze.

Bez sākotnējas LKP CK piekrišanas viņš izdevniecībā atļāva iespiest Latvijas Tautas frontes laikrakstu "Atmoda", bez kura Latvijas Tautas fronte nevarētu pastāvēt.

1990. gada nogalē "Preses nama" Apvienotā darba kolektīvu padome viņu vienbalsīgi ievēlēja par a/s "Preses nams" prezidentu.

"Rīgas Balss" uzskata, ka "Preses nama" izveide, LKP CK izdevniecības formāla un arī faktiska pāriešana Latvijas valsts īpašumā, izdevniecības darbinieku un žurnālistu drosme kļuva par iedrošinošu bezprecedenta rīcības piemēru cilvēkiem visā Latvijā un deva būtisku triecienu komunistu varai.

"Šis apstāklis kalpoja arī par vienu no daudzajiem 1991. gada janvāra barikāžu katalizatoriem, paātrinot LKP varas sabrukumu. Pēc LKP CK pavēles 1991. gada 2.janvārī "Preses namu" savā kontrolē pārņēma ar kaujas ieročiem bruņotas īpašās milicijas (OMON) vienības," teikts paziņojumā.

Tajā atgādināts, ka Dundurs tika arestēts savā darba vietā, taču atteicās nodot savas izdevniecības direktora pilnvaras, izdevniecības zīmogu un finansu dokumentus.

"Preses nama" darbinieki un žurnālisti aktīvi aizstāvēja un aicināja atbrīvot arestēto direktoru. Tapa lēmums par visaptverošu nacionālās preses streiku un aiziešanu no okupētā "Preses nama".

Vēlāk Dundurs praktiski no nulles organizējis jaunu poligrāfijas bāzi streikojošajai Latvijas presei. Ignorējot LKP funkcionāru izteiktos un ļoti reālos draudus par fizisku izrēķināšanos ar viņu un viņa ģimeni, gan pirms, gan arī pēc augusta puča un Latvijas valstiskās neatkarības atjaunošanas Dundurs turpināja iesākto darbu, no jauna atgūtajā "Preses namā" sekmīgi izpildot visas finansiālās saistības ar kreditoriem, kas bija atbalstījuši neatkarīgās poligrāfijas bāzes izveidi.

Līdz 1996. gadam Dundurs bija a/s "Preses nams" prezidents.

1998.gada augustā viņu ievēlēja par a/s "Preses nams" padomes priekšsēdētāju.

2000. gada maijā Dundurs akcionāru pilnsapulcē iesniedza atlūgumu no a/s "Preses nams" padomes priekšsēdētāja amata.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!