Foto: LETA

Rīgas brīvostas valdē ceturtdien akceptētas izmaiņas brīvostas darbinieku prēmēšanas sistēmā, nosakot, ka turpmāk darbinieks gada laikā varēs saņemt ne vairāk kā trīs prēmijas darba algas apjomā, bet brīvostas valde ar atsevišķu lēmumu par īpašiem sasniegumiem varēs piešķirt arī ceturto prēmiju, pastāstīja Rīgas brīvostas valdes priekšsēdētājs Andris Ameriks (GKR).

Rīgas brīvostas pārvaldnieka prēmija turpmāk nebūs līgumā paredzēta summa, bet par to lems brīvostas valde.

Līdz šim darbinieku prēmijas tika aprēķinātas kā procents no ostas apgrozījuma. Mēneša laikā tiks veiktas atbilstošas izmaiņas brīvostas darbinieku līgumos. Šīs izmaiņas tiks ieviestas, balstoties Valsts kontroles ieteikumiem.

Jau ziņots, ka Rīgas brīvostas valde apstiprināja ostas gada pārskatu, tādējādi ostas pārvaldniekam Leonīdam Loginovam automātiski piešķirot vairāk nekā 48 000 latu prēmiju. Prēmija izraisījusi pretrunīgu reakciju, jo Valsts kontrole šogad revīzijā konstatējusi, ka no 2009. līdz 2011.gadam Rīgas brīvostā ir bijuši nelietderīgi un nelikumīgi tēriņi vairāk nekā 41 miljona latu apmērā.

Ameriks pēc tam skaidroja, ka brīvostas valde nelemj par prēmijas piešķiršanu - brīvostas pārvaldnieka darba līgumā tāda paredzēta automātiski, ja osta noslēgusi gadu ar kravu apgrozījuma pieaugumu. "Darba likumdošana noteic, kā iespējams grozīt darba līgumu, un atbilstoši šai procedūrai valde arī rīkosies," norādīja Ameriks.

Pašreizējā brīvostas darbinieku prēmēšanas un finansiālās stimulēšanas sistēma paredz, ka prēmijas, kas piesaistītas apgrozījuma pieaugumam, un piemaksas par labu darbu saņem ne tikai brīvostas pārvaldnieks Loginovs, bet arī vairāki citi vadošie darbinieki, brīvostas departamentu direktori.

Savukārt "Reformu partijas" biedre, Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas deleģētā Rīgas brīvostas valdes locekle Inga Antāne uzskata, ka prēmiju izmaksas regulējumu izdevies pārskatīt tikai pateicoties valsts deleģēto brīvostas valdes locekļu uzstājībai.

"Pēc valsts pārstāvju aicinājuma un garām diskusijām starp valsts un pašvaldību pārstāvjiem, Rīgas brīvostas valde apstiprināja jaunus darba samaksas noteikumus, kuros automātiska prēmēšana līdz ar gada pārskata apstiprināšanu ir atcelta," tā Antāne, kura uzskata, ka nākotnē brīvosta ietaupīs uz nepamatotu personāla izmaksu rēķina.

Kā ziņots, VK revīzijā tika secināts, ka Rīgas brīvostas pārvaldes finanšu līdzekļi 595 000 latu apmērā nelikumīgi tērēti gan darba samaksas noteikumiem neatbilstošām prēmijām, dāvanām un veselības apdrošināšanai valdes locekļiem, gan kļūdaini aprēķinātiem pabalstiem, atvaļinājuma naudai un darba nespējas lapas naudai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!