Foto: DELFI

Rīgas brīvostas tuvumā, kur pēdējās dienās spēcīgais vējš un sausais laiks sacēlis melnus ogļu mākoņus, pieļaujamais putekļu apjoms gaisā nav pārsniegts, Latvijas Televīzijas raidījumam "Panorāma" skaidroja Valsts vides dienests (VVD).

Normatīvie akti nosaka pieļaujamo putekļu apjomu gaisā, un šogad šis rādītājs ne reizi neesot pārkāpts. Ostas uzņēmumus VVD regulāri kontrolē, taču vietējiem iedzīvotājiem vējainā laikā iesaka turēt ciet logus.

"Tā ir pilsētvide diemžēl. Protams, ir sava artava arī no šīs te ogļu pārkraušanas, bet ir jāskatās kontekstā ar visu pilsētu, ar ielu kaisāmajiem materiāliem un šeit pat ar izdegušo zāli, kas tāpat ceļ augšā putekļus un arī nonāk turpat, kur šie akmeņogļu putekļi," raidījumam stāstīja VVD Lielrīgas reģiona pārvaldes direktora vietnieks Elmārs Jasinskis.

Savukārt Rīgas vicemērs Andris Ameriks (GKR), kurš ir "Rīgas brīvostas pārvaldes" valdes priekšsēdētājs, raidījumam atzīst – nav normāli, ka Rīgas centrā jāsadzīvo ar ogļu putekļiem. Situāciju plānots labot ar ogļu pārkraušanas termināļu pārcelšanu uz Krievu salu, kas atrodas otrā Daugavas krastā iepretim Vecmīlgrāvim.

Ameriks sola, ka nākošā gada janvārī labajā Daugavas krastā vairs nepārkraus nevienu ogļu tonnu. Bolderājas iedzīvotājiem par piesārņojumu nebūšot jāuztraucas – apkārt termināļiem cels piecstāvu mājas augstuma sienas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!