Foto: Publicitātes foto
Valdības pagājušajā nedēļā pieņemtie lēmumi skar vairākas jomas Rīgā, tāpēc pašvaldība aicina iedzīvotājus un pilsētas viesus ar sapratni izturēties pret šo noteikumu piemērošanu gan pārejas periodā, gan pēc tā, otrdien preses konferencē pauda domes pārstāvji.

Kā norādīja Rīgas mērs Mārtiņš Staķis (PP) – ātra rīcība šobrīd ir atslēga uz visu un pašvaldība ir gatava realizēt tos lēmumus, kādus valdība ir sagatavojusi, lai tiktu pāri krīzei.

Rīgas domē un tās pakļautībā esošajās iestādēs ir vairāk nekā 27 000 darbinieku, kam pēc jaunākajiem valdības lēmumiem līdz 15. novembrim ir jābūt ar Covid-19 vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikātu. Kā norādīja Staķis, pašvaldība jau trīs mēnešus ir veicinājusi vakcinācijas aptveres palielināšanos izglītības, sociālās aprūpes jomā un pašvaldības policijā.

Lai gan gandrīz visos Rīgas domes departamentos vakcinācijas pret Covid-19 aptvere ir sasniegusi 80%, tomēr ir zināmas arī vairākas jomas, kur tā ir zemāka – tā skar kapsētu apsaimniekošanu, teritoriju uzkopšanu un pirmsskolas izglītību. Kā pauda mērs, to plānots risināt – vai nu piesaistot ārpakalpojumu, optimizējot procesus vai turpinot pārliecināt darbiniekus.

Rīgas skolās vakcinācijas aptvere pedagogu vidū ir sasniegusi 86%, bet pirmsskolas izglītībā tā ir 72%, pauda Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departamenta direktors Māris Krastiņš. Vienlaikus viņš norādīja, ka dati atspoguļo situāciju līdz pagājušās nedēļas vidum un pašlaik vairāki pedagogi ir uzsākuši vakcinācijas procesu.

Rīgas dome strādā ar katru no bērnudārziem individuāli, mēģinot rast risinājumu pakalpojuma nepārtrauktībai, pielāgojot darba laikus, mainot darbinieku slodzes, pārformējot grupas un veicot aizvietošanu. Vecāki tiks informēti gadījumos, ja notiks kādas izmaiņas bērnudārza darbībā un pakalpojuma sniegšanā, bet grupu slēgšana iespējama tikai galējos izņēmuma gadījumos, pauda Krastiņš.

Viņš aicināja visus iesaistītos izturēties ar savstarpējo sapratni – neērtības procesa organizācijā var būt, taču galvenais mērķis ir, lai notiktu izglītības process.

"Rīgas satiksmes" valdes priekšsēdētāja Džineta Innusa atgādināja, ka uzņēmums ir pildījis valdības noteiktos lēmumus un realizējis ierobežojumus.

Lai izpildītu jau pieņemto MK rīkojumu, atceļot sabiedriskā transporta atlaides nevakcinētām pilngadīgām personām, "Rīgas satiksme" meklē tehniskos risinājumus kā pēc iespējas vienkāršāk tehniski var šādu lēmumu izpildīt, norādīja Innusa.

Valdības lēmums paredz, ka no 18. oktobra sabiedriskā transporta pakalpojumu sniedzēji, kas saņem dotāciju no valsts vai pašvaldības līdzekļiem, nevar piešķirt braukšanas maksas atlaides pilngadīgām personām, kam nav vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikāts.

Lai realizētu Ministru kabineta lēmumu par atlaižu atcelšanu nevakcinētajiem iespējami divi scenāriji.

Pirmais paredz, ka valsts nodrošina "Rīgas satiksmei" aktuālus datus par vakcinētajiem, kas dos iespēju ar tehniskiem risinājumiem nepiemērot atlaides. Ja dati netiek nodrošināti, vakcinētās personas, kopā ar atlaides saņēmēja statusu, kontrolei uzrāda sadarbspējīgu Covid-19 sertifikātu.

Innusa uzsvēra, ka risinājumi nav vienkārši un to realizācija prasīs laiku, tāpēc aicināja ar sapratni izturēties pret tiem gan nevakcinētiem, gan vakcinētiem cilvēkiem.

Rīgas pašvaldības policijas (RPP) priekšnieks Juris Lūkass atgādināja, ka RPP jau no 6. oktobra ir pārorganizējusi savu darbu un pastiprinājusi epidemioloģisko noteikumu kontroles pasākumus.

Jau ziņots, ka, ņemot vērā straujo Covid-19 izplatību, Latvijā no 11. oktobra līdz 11. janvārim izsludināta ārkārtējā situācija.

Ārkārtējās situācijas laikā tiks paredzēti jauni ierobežojumi tirdzniecībā, ēdināšanā un kultūras pasākumu organizēšanā, kā arī pienākums līdz 15. novembrim vakcinēties valsts pārvaldē un pašvaldību iestādēs strādājošajiem.

Sīkāk par izmaiņām var lasīt šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!