Foto: F64

Rīgas domes pirmdien ārkārtas sēdē atbalstīja lēmumu Satversmes tiesā apstrīdēt rīkojumu, ar kuru apturēts Rīgas teritorijas plānojums (RTP).

Rīgas domes Pilsētas attīstības departamenta pārstāve Inese Sirmā sēdē sacīja, ka apturētā plānojuma rezultātā domei radīsies ievērojami zaudējumi gan finansiālā, gan laika izteiksmē. Departamenta ieskatā, vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra Artūra Toma Pleša (AP) rīkojums ir nesamērīgs, proti, plānojumu varēja arī atcelt tikai daļā un atļaut piemērot visu pārējo, lai Rīgas attīstība šobrīd netiktu iesaldēta uz ilgu laiku.

Tāpat departamenta pārstāve atzina, ka normatīvais regulējums teritorijas attīstības plānošanas jomā ir nesakārtots un pretrunīgs, tādēļ departamenta skatījumā labākais risinājums šajā gadījumā būtu vērsties Satversmes tiesā.

Domes deputāts Viesturs Kleinbergs (PP) sēdē sacīja, ka "ir skaidri zināms, ka viņiem [ministrijas ierēdņiem] tika dota pavēle, rīkojums šādi izdarīties". Pēc viņa paustā, "to deva konkrēts "Latvijas attīstības" ministrs, noteiktam, konkrētam partijas uzdevumam".

Deputāts Mārtiņš Kossovičs (PP) savukārt norādīja, ka vēršanās Satversmes tiesā ir vienīgā iespēja aizstāvēt Rīgas intereses un "saglabāt seju pret to brutālo šantāžu, kas tiek realizēta no azartspēļu biznesa lobija".

Šo situāciju par "lielāku politisko cīņu", kuras mērogs patlaban sasniedzis bīstamu apmēru, nodēvēja Rīgas domes priekšsēdētāja vietniece Linda Ozola (K). Politiķe uzsvēra, ka būtu jāsaprot, kad politiskie spēki drīkst iesaistīties savstarpējās cīņās, jo šobrīd, kad jautājums ir par Rīgas iedzīvotāju nākotni un pilsētas attīstību, to nevajadzētu darīt.

Pret vēršanos Satversmes tiesā sēdē argumentēja Vladimirs Buzajevs (LKS), aicinot sākotnēji izsmelt visas pārējās iespējas, kas neparedz rīkojuma apstrīdēšanu tiesā. Savukārt deputāts Viesturs Zeps (LA) rosināja komunicēt ar Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministriju (VARAM) un kopīgi rast risinājumu plānojuma kontekstā.

Kā noziedzīgu ministra rīkojumu raksturoja Rīgas vicemērs Vilnis Ķirsis (JV), jo kļūdu ar mazu plānojuma daļu dēļ tiek apturēts viss plānojums. Taču kopumā politiķis aicināja pēc šīs situācijas nevērtēt domes kopējo sadarbību ar valdību, kas viņa skatījumā ir laba, neskatoties uz to, ka, viņaprāt, sadarbība ar VARAM šajā laikā "bijusi zem katras kritikas".

Kā ziņots, izvērtējot Pleša rīkojumu par RTP apturēšanu, Rīgas dome esot konstatējusi virkni pretrunu, kas norāda, ka VARAM RTP izstrādes procesā nav pienācīgi pildījusi savus uzdevumus.

Domes ieskatā, jautājums par azartspēļu ierobežošanu Rīgā ir izskatāms kontekstā ar Satversmes tiesas 2019. gada 16. maija spriedumu, kurā norādīts, ka azartspēļu organizēšanas aizliegums Rīgas vēsturiskajā centrā un tā aizsardzības zonā ir samērīgs Satversmes 105. panta pamattiesību ierobežojums.

RTP izstrādes gaitā pašvaldība, ir ņēmusi vērā gan Veselības ministrijas pētījuma rezultātus, kur secināts, ka iedzīvotāji pārsvarā atbalsta šāda aizlieguma noteikšanu, gan normatīvos aktus, gan arī Augstākās tiesas judikatūru.

Tāpat domē skaidro, ka Rīgas vēsturiskais centrs un tā aizsardzības zona ir īpaša statusa teritorija, kuras teritorijas plānojums ir likumīgi stājies spēkā 2006. gadā.

Pašvaldības mērķis, uz laiku saglabājot Rīgas vēsturiskā centra teritorijas plānojumu, ir izstrādāt tam kvalitatīvu lokālplānojumu – plānošanas dokumentu ar augstāku detalizācijas pakāpi, kam ir tāds pats juridisks spēks, kā teritorijas plānojumam.

Kā vēstīts, vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs plānojumu apturējis, jo konstatēta tā neatbilstība likumiem un samērīguma trūkums starp iesaistīto pušu interesēm.

Tāpat Rīgas domes iesniegtais dokuments paredzēja aizliegt azartspēles visā Rīgas valstspilsētas teritorijā, taču, pēc Pleša paustā, tas joprojām ir pretlikumīgi.

Savukārt Rīgas mērs Mārtiņš Staķis (AP) norādījis, ka ar šo lēmumu Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija uz vairākiem gadiem apturējusi Rīgas attīstību un plānojuma apturēšanas dēļ pašvaldībā neieplūdīs investīcijas daudzu miljonu eiro apmērā.

Staķis arī izstājās no partiju apvienības "Attīstībai/Par!", savu lēmumu pamatojot ar to, ka VARAM, kas ir "Latvijas attīstībai" politiskā pārvaldībā, apturēja Rīgas attīstības plānu.

Tāpat mērs iepriekš norādījis, ka viņam nav bažu par Rīgas domes koalīcijas stabilitāti, atzīmējot, ka šis jautājums pārrunāts jau ar četrām no piecām koalīcijā esošajām partijām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!