Rīgas dome (RD) par vairāk nekā 372 tūkstošiem eiro no Latvijas Evaņģēliski luteriskās baznīcas (LELB) pirks vairāk nekā 26 hektārus plašu teritoriju, kurā atrodas Lielie kapi, pirmdien paziņoja RD priekšsēdētāja vietnieks Andris Ameriks.

Īpašums no baznīcas tiks atpirkts par tirgus vērtību.

Tāpat darījuma ietvaros paredzēts LELB rezervēt zemesgabalu Imantā dievnama būvniecībai. Šobrīd gan nav zināms, vai baznīcas vajadzībām tiks rezervēts viss 4000 kvadrātmetru plašais zemesgabals, vai mazāka teritorija. Tāpat, saskaņā ar RD īpašuma departamenta direktora Oļega Burova pausto, vēl nav zināms, vai ar baznīcu tiks slēgts nomas līgums, vai veikta kārtējā īpašumu apmaiņa.

Kā norādīja LELB virsvaldes sekretārs Romāns Ganiņš, šis ir "labs risinājums, kas atbilst visām interesēm". "Baznīcai nav svarīgi iegūt lielu naudu, bet galvenais ir atrisināt svarīgu jautājumu," viņš pauda.

"Īpašuma departaments, Rīgas pašvaldības uzņēmums "Rīgas meži", Rīgas pieminekļu aģentūra parakstīs trīspusēju līgumu par attiecīgu pienākumu sadali,'' pastāstīja Ameriks, piebilstot, ka Īpašuma departaments būs īpašuma turētājs, "Rīgas meži" uzņemsies atbildību par teritorijas uzturēšanu, savukārt Rīgas pieminekļu aģentūra veiks īpašuma vēsturisko izpēti.

Taujāts par to, vai īpašuma atpirkšana ir saistīta ar Skanstes tramvaja līnijas projektu, Ameriks atbildēja noliedzoši: "Ar Skanstes tramvaju tam nav nekāda sakara."

Tāpat RD priekšsēdētāja vietnieks solīja, ka līdz ko kapi nonāks domes īpašumā "divu, trīs gadu laikā tiks veikti ieguldījumi", lai kapu teritoriju sakoptu.

Jau ziņots, ka RD līdz gada beigām plāno no LELB atpirkt Lielo kapu teritoriju, kā arī Jēkaba kapu teritoriju. Iepriekš RD un LELB konceptuāli vienojās par īpašumu apmaiņu, proti, dome savā īpašumā iegūtu Lielos kapus, baznīcai piešķirot citu īpašumu.

Īpašuma departamenta direktors Oļegs Burovs iepriekš pauda, ka tirgus vērtība teritorijām varētu būt aptuveni tāda pati kā kadastrālā vērtība. Burovs norādīja, ka publiski konkrēto summu nosauks tad, kad to apstiprinās LELB un Rīgas domes Īpašumu pirkšanas komisija.

Satraukums par Lielo kapu uzturēšanu radās pēc RD lēmuma atbalstīt Skanstes tramvaja līnijas projektu, kas sabiedrībā tiek dēvēts par "kapu tramvaju'', jo to paredzēts izbūvēt Senču ielā.

Iedzīvotāji pauda bažas, ka projekts varētu skart apbedījumus un pieminekļus Lielajos kapos, taču tramvaja līnijas projekta īstenotājs "Rīgas satiksme" (RS) vairākkārt skaidroja, ka pašlaik izstrādātās maršruta skices paredz tramvaja līniju izbūvēt jau esošajā Senču ielas trasējumā.

"Vēlreiz jāuzsver, ka tehnisko projektu plānots izstrādāt tā, lai netiktu skarti apbedījumi," pauda RS preses sekretārs Viktors Zaķis.

Jau vēstīts, ka tad, ja tramvaja līnija tiešām tiks izbūvēta Senču ielas sarkanās līnijas robežās, tad Lielo kapu teritorijā nāksies nojaukt vienu kapliču un likvidēt divas kapu kopiņas, no kurām vienai vēl saglabājies nožogojums. Cietīs arī seni granīta ceļa stabi, kas ierakti gar kapu malu. Tāpat nāksies nocirst arī vairākus kokus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!