Foto: F64

Lai varētu organizēt domes sēdes attālinātā režīmā, Rīgas dome plāno ieviest e-Saeimai līdzīgu risinājumu, portālam "Delfi" apstiprināja mēra padomnieks komunikācijas jautājumos Aleksis Zoldners.

Tā kā valstī nav izsludināta ārkārtējā situācija, šādas sistēmas ieviešanai būtu jārīko iepirkums.

Mēra pārstāvis atzina, ka patlaban tiek novērota epidemioloģiskā situācija un lēmums par Rīgas domes sēžu norisi attālināti tiks pieņemts, konsultējoties ar speciālistiem no valsts pārvaldes institūcijām (SPKC, VARAM).

"Noteikti pieņemsim šādu lēmumu, ja saņemsim atbilstošus atbildīgo dienestu norādījumus, kā arī kādos neparedzētos gadījumos, piemēram, ja domnieki būs kļuvuši par saslimušo kontaktpersonām," pauda Zoldners.

Savukārt gadījumā, ja epidemioloģiskā situācija valstī pasliktinātos, bet jaunā sistēma vēl nebūtu izveidota, domē meklētu likumam atbilstošus risinājumus. Kā atzina Zoldners, izmantot, piemēram, videokonferenču platformu "Zoom", kas veiksmīgi ārkārtējās situācijas laikā darbojusies citās Latvijas pašvaldībās, Rīgas domei būtu sarežģīti.

"Atšķirībā no citām pašvaldībām, RD ir krietni lielāks deputātu skaits – 60 deputāti. Ir svarīgi ievērot debašu un priekšlikumu iesniegšanas formātu, ko regulē skaidri un saprotami noteikumi," skaidro Zoldners.

Galvenais izaicinājums saistībā ar attālināto domes sēžu organizēšanu esot elektroniskās balsošanas nodrošināšana tiešsaistē – pašlaik atklātā balsošana notiek domes sēdēs, izmantojot balsošanas iekārtu. Elektroniski arī ir jāspēj nodrošināt tas, ka ir iespējams identificēt katra deputāta balsojumu. Piemēram, "Zoom" sistēma nav piemērota elektroniskās balsošanas nodrošināšanai, atzīst Zoldners.

Jau vēstīts, ka Rīgas dome 2. oktobra sēdē pieņēma grozījumus Rīgas domes nolikumā, paredzot iespēju Rīgas domes priekšsēdētājam noteikt, ka domes sēdes norisē tiek izmantota videokonference (attēla un skaņas pārraide reālajā laikā). To var darīt, ja domes deputāts sēdes laikā atrodas citā vietā veselības stāvokļa vai komandējuma dēļ nevar ierasties domes sēdes norises vietā, vai arī citos likumā noteiktos gadījumos.

Tas nozīmē, ka tiklīdz likumā "Par pašvaldībām" būs veikti attiecīgi grozījumi un atļauta visa domes sēdes attālināta norise (nevis tikai atsevišķu deputātu attālināta pieslēgšanās, kā to pašlaik ļauj likums), Rīgas dome būs tiesīga domes sēdes organizēt pilnībā attālinātā režīmā. Paredzams, ka Saeima šos likuma grozījumus skatīs ceturtdien.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!