Rīgas domes Finanšu departaments kompensāciju par “Palladium” ēku Harijam Neļķem pārskaitījis pirms nedēļas, 27.jūnijā, informēja Rīgas domes Finanšu departamenta pārstāve Sigita Škapare.
Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) ierosinājis krimināllietu par kukuļa izspiešanu, lai netiktu kavēta gandrīz 200 000 latu lielās kompensācijas izmaksa Neļķem par “Palladium” ēku.

Škapare norādīja, ka tiesības uz naudas kompensāciju Neļķem paredzēja Rīgas apgabaltiesas spriedums. Pašvaldība 2004.gada 30.novembrī lēmusi, ka ēka natūrā nav atdodama un tādēļ Neļķem pienākas kompensācija. Ministru kabinets lēmumu par atļauju no pašvaldības budžeta izmaksāt kompensāciju pieņēmis šā gada 31.maijā.

Rīgas dome kompensāciju paredzējusi 21.jūnijā pieņemtajos pašvaldības 2005.gada budžeta grozījumos. Finanšu departaments budžeta grozījumus izpildījis 27.jūnijā, informēja Škapare.

Sakarā ar gandrīz 16 000 latu kukuļa izspiešanu tika aizturēts jurists Māris Sprūds, kas bijis Neļķes pilnvarotā persona, un jurists Ēriks Spurelis. Kompensācija jāizmaksā pašvaldībai, tādēļ kukulis pieprasīts nodošanai it kā Rīgas domes amatpersonām. Ierosināta krimināllieta par kukuļa izspiešanu un starpniecību.

Sakarā ar krimināllietu uz KNAB sniegt paskaidrojumus tika uzaicināts Rīgas domes Juridiskās pārvaldes vadītājs Jānis Liepiņš.

Sprūds pagājušajā nedēļā tiesā, kas lēma par viņa apcietināšanu, noliedza KNAB izvirzītās apsūdzības par it Rīgas domes amatpersonām paredzēta gandrīz 16 000 latu kukuļa izspiešanu un starpniecību kukuļošanā. Sprūds apgalvoja, ka nauda viņam pārskaitīta kā honorārs, pārstāvot bijušā namīpašnieka Harija Neļķes intereses.

KNAB pārstāve, lūdzot Sprūdam piemērot drošības līdzekli - apcietinājumu -, norādīja, ka kukulis pieprasīts laika posmā no šā gada marta līdz jūnijam. Birojs šajā laikā sadarbībā ar prokuratūru veicis dažādus operatīvos pasākumus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!