Foto: DELFI
Rīgas domē līdz šim pieteikti četri tradicionāli ar 9. maiju saistīti pasākumi, apliecināja pašvaldības pārstāve Aira Šmelde.

8. maijā no plkst. 17 līdz plkst. 21 Uzvaras parkā pie pieminekļa pieteikts publisks pasākums par godu Otrā pasaules kara upuru piemiņas dienai, kuru pieteikusi biedrība "9maijs.lv". Plānots, ka tajā piedalīsies 1000 cilvēku.

Tāpat biedrība Uzvaras parkā pieteikusi pasākumu 9. maijā no plkst. 9 līdz plkst. 23. Arī šajā pieteikumā plānotais dalībnieku skaits ir 1000. Aģentūras LETA arhīvs gan liecina, ka ik gadu šie pasākumi pulcē vairāk nekā 100 000 iedzīvotāju.

Vēl 9. maijā pašvaldībā saņemts privātpersonas pieteikums sapulcei un gājienam "Nemirstīgais pulks". Gājiens pieteikts laikā no plkst. 13 līdz plkst. 18 maršrutā Aleksandra Grīna bulvāra stūris-Slokas iela-Uzvaras parks. Pieteiktais dalībnieku skaits ir 1000 cilvēku.

Tāpat 9. maijā pieteikts gājiens "Uzvaras un Eiropas dienas gājiens "Nemirstīgais pulks"". To pieteikusi partija "Jaunā Saskaņa". Gājiens plānots laikā no plkst. 12 līdz plkst. 14. Pasākuma maršruts būs - 11.novembra krastmala (1905.gada piemineklis)-Akmens tilts-Uzvaras parks. Plānots, ka tajā piedalīsies 50 cilvēku.

Kā norāda Šmelde, pieteikumi iesniegti likumā noteiktajā kārtībā un pašvaldības rīcībā šobrīd nav informācijas, kas liktu veikt ierobežojošas darbības.

9. maijs ir datums, kad bijušajā Padomju Savienībā atzīmēja Uzvaras dienu pār nacistisko Vāciju. Tradicionāli krievvalodīgo vidū šī diena tiek atzīmēta arī Latvijā.

Ierasts, ka Rīgā šajos pasākumos piedalās vairāki desmiti tūkstoši cilvēku un tas izpelnās arī lielas sabiedrības daļas kritiku. Ik gadu policija pasākuma apmeklētājiem ir spiesta noformēt administratīvā pārkāpuma protokolus par būšanu stiprā alkohola reibumā, urinēšanu publiskā vietā un citiem pārkāpumiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!