Foto: DELFI
Rīgas domē līdz šim pieteikti trīs tradicionālie 16. marta jeb leģionāru piemiņas dienas pasākumi, skaidroja pašvaldībā.

Viens no pasākumiem ir tradicionālais biedrības "Daugavas Vanagi Latvijā" pieteiktais gājiens. Plānots, ka tas notiks no plkst.11 līdz 13 pa maršrutu Rīgas Svētā Jāņa baznīca-Kaļķu iela-Brīvības laukums. Gājiens noslēgsies pie Brīvības pieminekļa, kur notiks arī ziedu nolikšana. Organizatori prognozē, ka gājienā piedalīsies aptuveni 100 cilvēki.

Tāpat pasākumu pieteikusi biedrība "Latvijas Antinacistiskā komiteja", kura citus gadus vēlējās pulcēties pie Brīvības pieminekļa, bet šogad savu piketu plāno organizēt pie Svētā Pētera baznīcas no plkst.10 līdz 12. Sapulce būs veltīta "Waffen SS" upuru piemiņai, un plānots, ka tajā piedalīsies 100 cilvēki.

Savukārt no pulksten 7 līdz 11 Brīvības laukumā sapulci pieteikusi biedrība "Nacionālo karavīru atbalstam". Tās mērķis būs atgādināt par 1944. gada 16. martā noritējušajām Latviešu leģiona kaujām un skaidrot Latvijas un Latviešu leģiona 2.pasaules kara vēsturi garāmejošiem interesentiem. Plānots, ka pasākumā piedalīsies 30 cilvēki.

Izskatot pieteikumus, pašvaldība ir noteikusi ierobežojumu "Latvijas Antinacistiskajai komitejai" –aizliegumu piketa laikā izmantot skaņu pastiprinošas iekārtas.

16. marts jeb Leģionāru piemiņas diena ir neoficiāla piemiņas diena, kad latviešu leģiona veterāni un citi cilvēki piemin valsts iedzīvotājus, kuri cīnījās Vācijas bruņotajos spēkos latviešu leģiona sastāvā. Daļa cilvēku uzskata, ka šie cilvēki cerējuši cīnīties par neatkarīgu Latviju, citi – ka viņi bijuši fašistu līdzskrējēji, bet vēl citi - ka kara laika apstākļu upuri, kuri pret savu gribu nonākuši frontē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!