Foto: LETA

Rīgas dome ir gatava uzņemties atbildību par Lielajiem kapiem, taču neiebilstu, ja valsts izmantotu pirmpirkuma tiesības, kapus pārņemot savā īpašumā, pauda Rīgas domes Īpašuma departamenta direktors Oļegs Burovs (GKR).

Pēc viņa paustā, Rīgas dome pirkuma līgumu pirms īpašumtiesību nostiprināšanas zemesgrāmatā iesniedza Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcijā (VKPAI) 17. februārī, un valstij jāpieņem lēmums par pirmpirkuma tiesību izmantošanu 60 dienu laikā. "Uzskatu, ka valstij pēc iespējas ātrāk vajadzētu pieņemt lēmumu izmantot vai neizmanot pirmpirkuma tiesības. Manuprāt, šis nav gadījums, kad var ilgi diskutēt," pauda Burovs.

Latvijas Evaņģēliski luteriskajā baznīca (LELB) paziņoja, ka nespēj kopt un uzturēt Lielos kapus, bet Rīgas domei vēl nav tiesību tajos neko darīt, kapi ir bez saimnieka, skaidroja Burovs. Patlaban valstij nevajadzētu būt "bailīgai", jo, kamēr notiek diskusijas, kapos nenotiek nekas, piebilda Burovs.

Rīgas dome bija gatava uzņemties pilnu atbildību par Lielajiem kapiem, kā arī parakstīt pieņemšanas un nodošanas aktu jau 28. februārī.

Tāpat viņš norādīja, ka VKPAI ir sagatavots plāns kā sākt kapličas konservāciju un pēc tam skatīt jautājumu par tehnisko apsekošanu, arhitektoniski māksliniecisko inventarizāciju, kā arī rezultātā pēc visas informācijas saņemšanas, iespējams, sākt dažu kapliču atjaunošanu.

Vienlaikus viņš informēja, ka vienošanās ar LELB par zemes gabalu Imantā dievnamu būvniecībai, ja valsts izlems izmantot pirmpirkuma tiesība, netiks atcelta. Rīgas dome ir gatava sadarboties ar baznīcu un vienoties par veidu kā šo zemi dievnamu būvniecībai varētu izmantot.

Jau ziņots, ka Kultūras ministrijā (KM) saņemts Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcijas (VKPAI) lūgums virzīt izskatīšanai Ministru kabinetā rīkojuma projektu par valsts pirmpirkuma tiesību izmantošanu uz dārzu un parku arhitektūras ansambli "Lielie kapi".

Kā informēja KM sabiedrisko attiecību speciāliste Dace Vizule, ministrijai adresētajā lūgumā VKPAI norādījusi, ka tās rīcībā nav līdzekļu Lielo kapu izpirkšanai, attiecīgi KM nosūtījusi pieprasījumu izvērtēšanai Finanšu ministrijā (FM).

Vizule norādīja, ka lēmumu par finansējuma piešķiršanu valsts pirmpirkuma tiesību izmantošanai uz valsts nozīmes kultūras pieminekli, proti, Lielajiem kapiem, var pieņemt Ministru kabinets, valdībai rūpīgi izvērtējot informāciju par šīs teritorijas saglabāšanas un turpmākās attīstības iespējām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!