Foto: Rīgas dome

Trešdienas Rīgas domes sēdē deputāti nobalsoja neiekļaut darba kārtībā opozīcijas deputāta Konstantīna Čekušina (S) priekšlikumu sakarā ar iespējamu paaugstinātu koliformu baktēriju esamību dzeramajā ūdenī slēgt vairākus parkos uzstādītos ūdens krānus.

Deputāts norādīja, ka Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs (LVĢMC) dzeramajā ūdenī konstatējis paaugstinātu koliformu baktēriju esamību. Līdz ar to tika rosināts slēgt nesen Vērmanes dārzā, Ziedoņdārzā, Esplanādē, Mežaparkā, Dzegužkalna parkā un Krišjāņa Barona ielas bērnu sporta laukumā uzstādītos ūdens krānus.

Priekšlikums netika iekļauts darba kārtībā, "par" balsojot 16, bet "pret" 30 domes deputātiem.

"Manuprāt, situācija ir bīstama. Es pievienoju dokumentu, kur jūs redzat atzinumu, ka ūdenī tika atrastas baktērijas, un līdz ar to es arī iesniedzu lūgumu veselības ekspertiem, lai viņi pārbaudītu visus avotus," skaidroja Čekušins.

Opozīcijas politiķis piedāvāja slēgt visus minētos krānus, kamēr nav saņemts atzinums no Veselības inspekcijas, argumentējot, ka pārbaudi labāk uzticēt neatkarīgai institūcijai, nevis SIA "Rīgas ūdens".

Koalīcijas deputāts Edmunds Cepurītis (PP), savukārt, aicināja priekšlikumu neiekļaut darba kārtībā, lai "nepieļautu nepatiesas informācijas izplatīšanos".

Baktērijas, pēc viņa paustā, konstatētas nevis ūdenī, bet gan ūdens paraugā. Tādēļ atklātais atainojot nevis Rīgas ūdens, bet gan konkrētā parauga kvalitāti. Viņaprāt, pastāv varbūtība, ka paraugs ievākts nekorekti.

Deputāts arī norādīja, ka ūdens ir drošs, ko arī apliecina vairāku nesenu analīžu rezultāti.

Domes deputātiem lemjot priekšlikumu neiekļaut darba kārtībā, opozīcijas deputāts Mihails Kameņeckis (S) sacīja, ka Cepurītim būs jāaiziet no politikas, ja ūdens tomēr izrādīsies bīstams.

LVĢMC portālam "Delfi" norādīja, ka sakarā ar to, ka parauga ņemšanu neveica LVĢMC vai citu organizāciju akreditētie vai sertificētie speciālisti, centrs nevar spriest par parauga ņemšanas kvalitāti un vietu.

LVĢMC arī apstiprina, ka 1. jūnijā saņēma ūdens paraugu, kurā tika konstatēta kopējo koliformu klātbūtne.

"Publiskajā telpā izskanēja informācija, ka klients šo konkrēto ūdens paraugu paņēma Vērmanes dārzā, no uzstādīta dzeramā ūdens krāna. Parauga saņemšanas brīdī šādu informāciju LVĢMC nesaņēma," skaidro centrā.

Tāpat centrā atzīmēja, ka testēšanas pārskatā klientam vienmēr tiek norādīts, ka testēšanas rezultāti attiecas tikai uz konkrēto testēšanas paraugu, proti, konkrētā laikā un vietā ņemto paraugu, kas negarantē, ka citā laikā paņemtajam paraugam rezultāti būs identiski.

Rīgas domes Komunikācijas pārvaldē portālam "Delfi" pavēstīja, ka SIA "Rīgas ūdens" otrdien ūdens paraugiem veica pārbaudi laboratorijā un konstatēja, ka ūdens kvalitāte atbilst normatīviem un viss ir kārtībā. Komunikācijas pārvaldē pieļauj, ka no deputāta puses LVĢMC potenciāli tika nodots neatbilstošā veidā paņemts paraugs.

To, ka ūdens bakteoroloģiskie rādītāji visos sešos nesen uzstādītajos krānos ir normas robežās, portālam "Delfi" apstiprināja arī SIA "Rīgas ūdens". Uzņēmums, līdzīgi kā Komunikācijas pārvaldē, norāda, ka Apvienotā Ūdens kvalitātes kontroles laboratorija otrdien veica pārbaudes minētajos krānos.

Līdz ar to arī SIA "Rīgas ūdens" pieļauj, ka publiskajā telpā izskanējušā parauga ņemšanas gadījumā process nav noticis korekti. Proti, esot daudz nianšu, kā pareizi noņemt šādus paraugus, lai tas neietekmētu rezultātus.

"Rezumējot, rīdzinieki un pilsētas viesi dzeramo ūdeni no Rīgas brīvkrāniem var lietot droši. "Rīgas ūdens" turpinās regulāri ņemt kontrolpārbaudes, lai nebūtu nepamatotu bažu par dzeramā ūdens kvalitāti," komentē uzņēmums.

Kā ziņots, aprīļa otrajā pusē Rīgas parkos tika atklāti seši jauni ūdens brīvkrāni. Tāpat jaunajiem brīvkrāniem esot uzstādīta ierīce, kas ļauj padzerties arī mājdzīvniekiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!