Rīgas dome pēc 40 minūšu ilgām debatēm otrdien vēlu vakarā noraidīja opozīcijas ierosinājumu pārcelt 18.novembra svētku uguņošanu no pilsētas centra uz Daugavas krastmalu, bet pilsētas izpilddirektors Māris Tralmaks norāda, ka uguņošanas vieta vēl joprojām nav saskaņota ar drošības dienestiem un pēc to priekšlikumiem vietu varēs mainīt.
Pret opozīcijas priekšlikumu par uguņošanas norises vietas maiņu pēc vairāk nekā 10 domnieku uzstāšanās nobalsoja 19 deputāti, četri atturējās, to vidū arī Rīgas mērs Gundars Bojārs, "par" balsoja 18 opozīcijas deputāti.

Pret uguņošanas rīkošanu pilsētas centrā uzstājās Tautas partijas (TP) frakcijas vadītājs Edmunds Krastiņš, kurš esot saņēmis "virkni signālu" no profesionāļiem, ka uguņošana centrā ir potenciāli bīstama cilvēku dzīvībai un veselībai un tai varētu būt neparedzamas sekas, jo apkārt ir blīva apbūve un vairākas ārvalstu vēstniecības. Pret uzstājās arī uzņēmuma "Rīgas dārzi un parki" valdītājs Agnis Kalnkaziņš, kas sūdzējās par iespējamo apstādījumu bojāšanu.

Drošības un kārtības komisijas pārstāvis Juris Dalbiņš pauda, ka reizi gadā "arī slotas kāti šauj un nedod Dievs, ka tas izšaus nepareizā virzienā".

Atvaļinātais policijas ģenerālis Aloizs Blonskis sacīja, ka visi zin, "kādu brāķi reizēm ražo mūsu pirotehniķi", īpaši labi to zinot dakteri. Dakteris Jānis Ozols viņu atbalstīja, stāstīdams par operācijām, ko viņš veicis no pirotehnikas cietušajiem.

Savukārt "tēvzemiešu" frakcijas vadītājs Jānis Birks sāka apcerēt, cik rīdziniekiem izmaksā nakts ārkārtas sēdes.

Pret uguņošanas pārcelšanu uzstājās mērs Gundars Bojārs, kurš nodēvēja opozīcijas priekšlikumu par absurdu. Savukārt vicemērs Sergejs Dolgopolovs situāciju raksturoja ar vārdiem "liela brēka, maza vilna".

Tralmaks sarunā ar BNS norādīja, ka uguņošanas vieta joprojām nav saskaņota un domes lēmums vēl nenozīmējot, ka tā notiks pilsētas centrā. Pēc izpilddirektora vārdiem, trešdien vēl ir plānotas tikšanās ar ugunsdzēsējiem, policiju un uguņošanas rīkotājfirmu. Ja kādam radīsies iebildumi, tad uguņošanas vietu tomēr pārcels.

Jau vēstīts, ka opozīcijā esošā TP domes sēdē otrdien, piecas dienas pirms uguņošanas, ierosināja sasaukt ārkārtas domes sēdi, lai pārceltu 18.novembra valsts svētku uguņošanu no Rīgas centra uz drošāku vietu, piemēram, AB dambi. Šo ierosinājumu atbalstīja arī Rīgas domē opozīcijā esošā apvienība "Tēvzemei un Brīvībai"/LNNK un "Latvijas Ceļš". Ierosinājumu parakstīja 22 domnieki.

BNS jau vēstīja, ka salūtu paredzēts rīkot pilsētas centrā un vislabāk to varēs redzēt pie Brīvības pieminekļa, kur svētku runu teiks Valsts prezidente Vaira Vīķe-Freiberga.

Satraukumu par uguņošanas drošību pauduši pirotehniķu asociācijas pārstāvji.

Pret salūta rīkošanu Rīgas centrā ir arī Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD). Dienesta preses sekretāre Solveiga Smiltene BNS informēja, ka ne VUGD priekšnieks Aivars Straume, ne dienesta Rīgas pilsētas pārvaldes priekšnieks Juris Lakatiņš nav devuši rakstisku piekrišanu uguņošanas pasākumam Brīvības pieminekļa apkārtnē.

Bojārs žurnālistiem iepriekš sacīja, ka informācija par uguņošanas bīstamību ir pārspīlēta. Viņš norādīja, ka uguņošana pilsētas centrā jau rīkota, sagaidot 2000.gadu.

Savukārt Tralmaks iepriekš pauda, ka tik īsā laikā, kas palicis līdz 18.novembra svētku uguņošanai, tās vietu mainīt vairs nav iespējams.

Konkursā par uguņošanas rīkošanu uzvarēja uzņēmums "Uguņošanas mākslas studija", kas sešas minūtes un 17 sekundes salūtam paredz tērēt gandrīz astoņus tūkstošus latu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!