Foto: DELFI
Pašvaldības ienākumiem par 13,6 miljoniem latu pārsniedzot prognozētos rādītājus, Rīgas domes sēdē otrdien nolemts arī pašvaldības izdevumus palielināt par aptuveni 13 miljoniem latu, paredzot finansējumu papildu vietām bērnudārzos, iekškvartālu remontiem, mācību grāmatu iegādei Rīgas skolēniem un Rīgas Nacionālajam zooloģiskajam dārzam, informēja Rīgas domē.

Koalīciju veidojošo partiju "Saskaņas centrs" un "Gods kalpot Rīgai" deputāti neatbalstīja nevienu no opozīcijas domnieku priekšlikumiem.

Rīgas domes deputāts Olafs Pulks (V) rosināja piešķirt papildus 96 000 latu Izglītības, kultūras un sporta departamentam, lai nodrošinātu bezmaksas pusdienas skolēniem no trūcīgām un maznodrošinātām ģimenēm, kurās ir trīs un vairāk bērnu. Labklājības departamenta statistika liecina, ka Rīgā ir 1446 šādi bērni. Vairākums koalīcijas deputātu balsojumā par šo priekšlikumu atturējās, līdz ar to tas netika pieņemts.

Līdzīgs liktenis piemeklēja domnieka Valda Gavara (V) priekšlikumu piešķirt 10 000 latu Bieriņu apkaimē esošā Akmens skulptūru dārza Slampes un Amulas ielas krustojumā labiekārtošanai, bērnu rotaļlaukumu un gājēju taciņu izveidošanai, jo šis parks ir ļoti iecienīta vieta apkaimes iedzīvotājiem pastaigām ar ģimeni.

Tāpat Gavars mudināja piešķirt 30 000 latu kapsētu videonovērošanai, lai tajās novērstu demolēšanas un zādzības, taču arī tas netika atbalstīts.

Budžeta grozījumos lielāko dotācijas pielikumu - 4,8 miljonus latu - saņēmusi pašvaldības SIA "Rīgas satiksme".

Izglītības, kultūras un sporta departaments saņems papildu 2,03 miljonus latu, par kuriem iegādāsies nepieciešamo inventāru jaunu pirmsskolas grupu atvēršanai Rīgas Ukraiņu vidusskolā (40 vietas), Rīgas 95.vidusskolā (60 vietas), Rīgas Ezerkrastu vidusskolā (80 vietas), savukārt privāto izglītības iestāžu pirmsskolas izglītības programmu īstenošanai papildus piešķirti 270 000 latu. Mācību grāmatu un mācību līdzekļu iegādei papildus novirzīs vēl 126 000 latu. Plānots arī no 1.septembra palielināt Rīgas vispārējās izglītības iestāžu vadītāju atalgojumu.

Neraugoties uz kritiku par to, ka daudzviet Rīgas ielu seguma stāvoklis ir neapmierinošs, Rīgas dome palielinājusi finansējumu iekškvartālu remontiem, papildus šogad jau paredzētajiem 4,4 miljoniem paredzot vēl vienu miljonu latu. Tādējādi Rīgas mikrorajonu pagalmu remontos šogad kopumā tiks ieguldīti vismaz 5,4 miljoni latu. Jau ziņots, ka ielu remontos Rīgas dome šajā sezonā ieguldīs 2,5 miljonus latu.

Rīgas domes Finanšu departamenta direktore Ilga Tiknuse iepriekš skaidroja, ka pašvaldības prioritāte šogad ir iekškvartāli, savukārt transportbūvju uzturēšanas kopējais budžets ir aptuveni 9 miljoni latu, no kuriem lielākā daļa novirzīta tiltu remontiem.

Budžeta grozījumos 670 000 latu piešķirti Kārļa Ulmaņa gatves satiksmes pārvada renovācijas darbu pabeigšanai, savukārt pašvaldības ēku renovācijas darbiem, kā arī avārijas stāvoklī esošo ēku nojaukšanai papildus novirzīts 1,3 miljoni latu.

Papildu līdzekļi 125 000 latu apjomā piešķirti Rīgas Pašvaldības policijai inventāra iegādei, darbinieku profesionālajai apmācībai, fiziskajai sagatavotībai. Policija iegādāsies arī 16 velosipēdus patruļām.

Lai nodrošinātu Nacionālā zooloģiskā dārza darbu, Rīgas pašvaldība piešķīrusi papildu finansējumu 163 000 latu apjomā, kas ir puse no maksimālās summas, ko lūdzis finansiālās grūtībās nonākušais zoodārzs. Pašvaldība iepriekš paudusi viedokli, ka līdzvērtīgu ieguldījumu būtu jāveic arī valdībai.

Šā gada pamatbudžeta ieņēmumus šodien nolemts palielināt par 13,6 miljoniem latu. Ieņēmumi no īpašuma nodokļa tiks palielināti par 4,1 miljonu latu, jo līdz 1.jūlijam par šādu summu iekasēti iepriekšējo gadu nodokļu parādi. Iedzīvotāju ienākumu nodokļa prognoze tiks palielināta par 2,8 miljoniem latu, pamatojoties uz pirmā pusgada faktisko izpildi. Savukārt Eiropas Savienības fondu realizēto projektu atmaksātā summa ir 5,1 miljons latu. Valsts budžeta transfertu maksājumi tiks palielināti par 0,68 miljoniem, bet budžeta iestāžu ieņēmumi - par 0,3 miljoniem latu.

Rīgas domes opozīcijā esošās partijas "Vienotība" un nacionālā apvienība "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK kritizē ierosinātos grozījumus pašvaldības 2013.gada budžetā, norādot, ka vairākām nozīmīgām pozīcijām trūkst pamatojuma.

"Vienotības" domniece Sarmīte Ēlerte norādīja, ka deputātiem uzdots lemt par 4,8 miljonu latu piešķiršanu uzņēmumam ''Rīgas satiksme" bez jebkādas informācijas par to, kā šī nauda tiks tērēta. "Komitejās skatāmies ļoti detalizēti projektus par 5000, 6000 un 10 000 latu, bet šeit mums jālemj par vairākiem miljoniem bez izvērtēšanas un paskaidrojumiem, neizskatot šo jautājumu nevienā komitejā," iepriekš norādīja Ēlerte.

"Vienotības" deputāti uzskata, ka pirms šāda lēmuma pieņemšanas ir jābūt pieejamai informācijai, kam konkrēti šis finansējums paredzēts, turklāt šo mērķu lietderība jāizvērtē atbilstošās domes komitejās.

Dotācijas palielinājumu "Rīgas satiksmei" kritizējusi arī nacionālās apvienības deputātu frakcija, norādot, ka dotācijas palielināšanas motivācija ir neskaidra - vai tas nepieciešams pakalpojuma nodrošināšanai vai zaudējumu segšanai. Ja runa ir par zaudējumu segšanu, tad gada vidū par to runāt ir pāragri, uzsvēra nacionālās apvienības līdere Rīgas domē Baiba Broka.

"Vienotības" deputāti kritizēja, ka tikpat nepārskatāms ir papildu līdzekļu piešķīrums pašvaldības nodibinājumam "Live Riga" pilsētas atpazīstamības veicināšanai 324 000 latu apmērā. Deputāts Olafs Pulks norādīja, ka "Live Riga" tēriņi parasti labākajā gadījumā tiek atšifrēti kā "reklamēšanās Krievijā", bet, kādiem pasākumiem un cik daudz naudas iztērēts, netiek norādīts.

Nacionālās apvienības deputāti norādīja, ka trūkst pamatojuma un informācijas arī par vairākām citām pozīcijām, piemēram, par Pilsētas attīstības departamentam paredzēto finansējums 15 jaunu štata vietu izveidei. Ja šis jautājums tiek risināts gada vidū, tas liecina par problēmām personāla plānošanā, turklāt rodas jautājums, kā departaments ir spējis jau pusgadu nostrādāt bez šādiem papildspēkiem un kas pa šo laiku tik dramatiski ir mainījies, norādīja Broka. Finansējuma pieprasījumā nav arī norādīts, kādi būs jauno darbinieku amata pienākumi.

Ar koalīciju veidojošā bloka "Saskaņas centrs" un "Gods kalpot Rīgai" deputātu balsu vairākumu budžeta grozījumi šodien tika akceptēti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!