Foto: LETA

Rīgas domes Mājokļu un vides komiteja otrdien, 19. februārī, atbalstīja 3 815 658 eiro, ieskaitot pievienotās vērtības nodokli, piešķiršanu Uzvaras parka atjaunošanai.

Līdzekļus Mājokļu un vides departaments prasīja piešķirt no Rīgas pilsētas pašvaldības investīciju programmas 2019. gadam.

Par šo summu departaments plāno atjaunot ceļu segumu Uzvaras parkā aptuveni 34 000 kvadrātmetru platībā, uzbūvēt tiltiņu pār Mārupīti, izbūvēt sešas uzbrauktuves cilvēkiem ratiņkrēslos, 23 velosipēdu novietnes, 50 soliņus un 55 atkritumu urnas.

Aprēķini par atjaunošanu ir aptuveni. Atsevišķs projekts par darāmajiem darbiem netaps, taču iepirkuma uzvarētājam būs jāizstrādā paskaidrojuma raksts, ko nāksies saskaņot ar Mājokļu un vides departamentu.

Mājokļu un vides departamenta direktors Anatolijs Aļeksejenko sēdē skaidroja, ka Uzvaras parka atjaunošana sāksies šogad, bet noslēgsies 2020. gadā.

Vispirms sāksies asfalta atjaunošana, bet tad – bruģēšanas darbi. Aļeksejenko šobrīd neprognozēja, kādās daļās departaments organizēs iepirkumus darbu veikšanai.

Atjaunošanas nepieciešamību departaments pamato ar to, ka Uzvaras parka infrastruktūra ir nolietojusies un jau ilgu laiku neatbilst mūsdienīgas ārtelpas prasībām. Sliktais infrastruktūras stāvoklis rada bīstamas situācijas parka apmeklētājiem, kā arī apgrūtina parka apsaimniekošanu.

Likstas vajā parka celiņus, kas ir sadrupuši, bedraini un dažos gadalaikos pat neizmantojami, jo uz tiem ir lielas ūdens peļķes un dubļi. Labākā stāvoklī gan ir skrituļošanas trase un zaļais veloceliņš, norāda departaments.

Daļa celiņu atjaunošanu nav pieredzējusi kopš 1966. gada. Turklāt parka projektā ieplānotie tilti un celiņi līdz šim nav izbūvēti līdz galam, tāpēc parka apmeklētāji var attapties situācijā, ka celiņš pēkšņi beidzas pie Mārupītes vai zālājā.

Projekta ietvaros nav plānots atjaunot parka grāvjus un dīķus. Mājokļu un vides departamenta pieprasītie līdzekļi netiks izmantoti Uzvaras pieminekļa atjaunošanai. To pārvalda Rīgas pieminekļu aģentūra, kuras vadītājs Guntis Gailītis pirmdien, 18. februārī, Rīgas domes Pilsētas attīstības komitejas deputātiem teica, ka nepieciešama diskusija par to, kāda ir pieminekļa loma un nākotne sabiedrībā. Viņš gan neprecizēja, vai aģentūra plāno paša pieminekļa atjaunošanu.

Deputāte Ieva Holma (NA) interesējās, kāpēc pašvaldība vispirms neatjauno centrā esošo Esplanādi. Arī Ansis Ansbergs (LA) interesējās, kāpēc izvēle kritusi par labu Uzvaras parka atjaunošanai. Aļeksejenko paskaidroja, ka ar Īpašuma departamentu notiek pārrunas arī par Esplanādes atjaunošanu. "Tur triju mēnešu laikā var visu izdarīt. Jāsamaina flīzes, bruģis. Tie ir aptuveni 140 000 eiro," teica Aļeksejenko, solot precīzu tāmi Rīgas domei prezentēt līdz ar vasarā gaidāmajiem 2019. gada budžeta grozījumiem.

Uzvaras parks ir otra lielākā Rīgas pilsētas apstādījumu un rekreācijas teritorija aiz Mežaparka. Tā platība ar pieguļošām teritorijām ir aptuveni 40 hektāri. Mājokļu un vides departaments argumentē, ka parks pilsētai ir svarīgs, jo to var izmantot liela mēroga pasākumiem, kā arī sportiskām aktivitātēm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!