Foto: LETA

Pēc septiņu stundu garas sēdes trešdien, 27. janvārī, Rīgas domnieki pieņēma pašvaldības 2021. gada budžetu. Portāls "Delfi" piedāvāja notikumam sekot līdzi teksta tiešraidē.

Jau vēstīts, ka šogad pašvaldības plānotie ieņēmumi veido 916 miljonus, bet izdevumi – 1,04 miljardus eiro.

Šogad budžeta prioritātes ir trīs – sociālā drošība un sociālo pakalpojumu pieejamība, pirmsskolas izglītības pieejamība un iesākto infrastruktūras projektu pabeigšana un jaunu projektēšana.

Lielākās pozīcijas, kas veidos Rīgas ienākumus, ir Iedzīvotāju ienākumu nodoklis (IIN) 559,4 miljonu eiro apmērā, kā arī nekustamā īpašuma nodoklis 110 miljonu eiro apmērā.

Lielākā ietekme uz pašvaldības IIN dinamiku būs pašvaldību budžetu īpatsvara samazinājumam no 80% līdz 75% IIN pārdalē, kā noteikts likumā "Par valsts budžetu 2021. gadam". Rīgas pilsētas pašvaldības potenciālie ieņēmumi tā rezultātā samazināsies par apmēram 29 miljoniem eiro.

Savukārt lielākā izdevumu pozīcija, kur dome plāno pavērt savu maciņu, ir izglītība – tai plānots tērēt 404 miljonus eiro. Plānots pirmsskolas pedagogiem par 40 eiro celt algas, savukārt pedagogiem, uzsākot jauno mācību gadu, plānotas piemaksas 75 eiro apmērā.

Daudz tiks tērēts arī ekonomiskās darbības nozarei – 2021. gada izdevumi plānoti 247,5 miljonu eiro apmērā. Tas ietver izdevumus satiksmes infrastruktūras, sabiedriskā transporta programmu realizācijai, ielu uzturēšanai, un citiem darbiem.

No lielākiem investīciju projektiem plānots realizēt jaunu pirmsskolas izglītības iestāžu būvniecību, tāpat plānots 14,4 miljonus eiro novirzīt Mežaparka Lielās estrādes rekonstrukcijas B daļas 2. posma realizēšanai un sešus miljonus Brasas tilta pārbūvei, ko plānots pabeigt 2022. gadā. Divus miljonus eiro paredzēts tērēt iekškvartālu un piebraucamo ceļu atjaunošanai.

Tāpat pašvaldība realizēs tādus infrastruktūras projektus kā "Salu tilta kompleksa atjaunošana, pārbūve un izbūve, 2. kārta", "Satiksmes pārvads pār sliežu ceļiem dzelzceļa līnijā Rīga–Skulte ar pievedceļiem" un Austrumu maģistrāles posma Ieriķu iela–Vietalvas iela izbūve.

Jau vēstīts, ka budžets atbalstīts Rīgas domes Finanšu un administrācijas lietu komitejā, bet galavārds jāsaka domes sēdē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!