Foto: F64

Trešo reizi pēc kārtas nenodrošinot kvorumu sēdes norisei, Rīgas domes deputāti ir radījuši tiesisku pamatu Saeimai lemt par domes atlaišanu.

Saskaņā ar likumu "Par pašvaldībām", trīs pēc kārtas nenotikušas sēdes ir viens no iemesliem, kas Saeimas deputātiem dod iespēju lemt par konkrētās pašvaldības domes atlaišanu.

Savukārt Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) rosinās papildināt Saeimā jau konceptuāli atbalstīto Rīgas domes atlaišanas likumprojektu, tajā kā argumentāciju iekļaujot informāciju par kvoruma trūkuma dēļ trīs pēc kārtas nenotikušajām domes sēdēm, šodien žurnālistiem pastāstīja vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Juris Pūce (AP).

VARAM attiecīgo priekšlikumu jau ceturtdien iesniegs Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijai. Pūce norādīja, ka saskaņā ar Saeimas Kārtības rulli pēc priekšlikumu iesniegšanas termiņa beigām VARAM vairs nevar virzīt savus priekšlikumus, taču par attiecīgā priekšlikuma virzīšanu un atbalstīšanu var lemt pati komisija.

Par Rīgas domes atlaišanas likumprojektu atbildīgā Budžeta komisija uz sēdi varētu sanākt jau nākamajā nedēļā, lai lemtu par esošā likumprojekta un tā ietekmes ziņojuma papildināšanu ar jaunajiem apstākļiem. Paredzēts, ka jautājums par Rīgas domes atlaišanu Saeimas plenārsēdē varētu nonākt jau nākamajā nedēļā.

Rīgas domē deputātu kvorums ir no brīža, kad dalībai sēdē reģistrējās vismaz 31 deputāts. Pēdējo trīs sēžu laikā sēdēs bija ne vairāk kā 24 domnieki. Uz šodienas sēdi bija sanākuši 23 deputāti.

Sēdēs nepiedalījās neviens opozīcijas spēkus pārstāvošais domnieks, kā arī daļa no partijas "Gods kalpot Rīgai".

Pirmās divas sēdes kvoruma trūkuma dēļ nenotika trešdien.

Kā noskaidroja aģentūra LETA, Rīgas domes priekšsēdētājs Oļegs Burovs (GKR) par sēžu neapmeklēšanu vienojies ar opozicionāriem, tādā veidā cenšoties paātrināt domes atlaišanu, jo līdzšinējo koalīcijas partneru nesaskaņas domes darbu paralizējušas tiktāl, ka domnieki nav spējīgi pieņemt pašvaldības 2020. gada budžetu opozicionāriem.

Burova ieskatā, ja pašreizējais sasaukums nav spējīgs pieņemt pašvaldības 2020.gada budžetu, domei ir jāvirzās uz ārkārtas vēlēšanām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!