Rīgas dome otrdien vienojās par Komunistiskā terora upuru pieminekļa uzstādīšanu Torņakalnā. Par šādām izmaiņām domes šī gada budžetā nobalsoja 46, pret bija septiņi, bet atturējās divi Rīgas domnieki.
Savienības "Latvijas Ceļš" domes frakcijas vadītāja Aija Poča pauda šaubas par iespēju pieņemt šādu lēmumu domē bez izskatīšanas pieminekļu padomē, bet Attīstības komitejas vadītājs Aivars Kreituss norādīja, ka padome vēl nav izveidota un tāpēc aicinās domi balsot par šo priekšlikumu.

Firmu, kas uzstādīs Komunistiskā terora upuriem veltīto pieminekli, Rīgas domes Vides departaments noteiks uzreiz pēc domes sēdes. No konkursa dalībniekiem viszemākā piedāvājuma summa (Rīgas domes vairāku komiteju atbalstītā summa Torņakalnā ir 84,5 tūkstoši latu, Esplanādē - 98,6 tūkstoši) bijusi firmai "Kvinta Betons" - aptuveni 97 tūkstoši latu, nākamais lētākais piedāvājums firmai "Tetra International" - 97,5 tūkstoši, bet lielākā summa bijusi firmai "Velve" - 120 tūkstoši latu.

Jāatgādina, ka vairākas domes komitejas atbalstījušas pieminekļa uzstādīšanu Torņakalnā, nevis Esplanādē, kā sākotnēji bija iecerēts. Šādā veidā tiks ietaupīti 14 tūkstoši latu. Viens no pieminekļa autoriem Juris Poga iepriekš atzīmēja, ka Torņakalna stacijas apkārtne ir "atbilstoši emocionāli piesātināta" pieminekļa novietošanai, jo tuvumā ir dzelzceļš, ritošo vilcienu skaņas rada atbilstošu atmosfēru, ir neaizbūvēts skats uz Vecrīgas torņiem, kas rada saikni ar vecpilsētu vairāk, nekā tas būtu Esplanādē. Pieminekli iecerēts atklāt 14.jūnijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!