Foto: DELFI

Latvijas Okupācijas muzejs ierosinājis Rīgas domei bez atlīdzības pārņemt Torņakalna stacijā novietoto 1941. gada deportācijas piemiņas vagonu, lai tādējādi palīdzētu attīstīt stacijas kompleksu kā vienotu vēsturisku pieminekli "Rail Baltica" būvniecības laikā.

"Apzināmies, ka Torņakalna stacija un tās apkārtnē esošās piemiņas vietas ir nozīmīgas daudziem rīdziniekiem, lai pieminētu savas dzimtas, pilsētas un Latvijas kopīgo traģēdiju. To apmeklē arī Rīgas viesi. Latvijas Okupācijas muzejs viens pats nevar materiāli nodrošināt vagona restaurāciju un saglabāšanu. To var Rīgas pilsēta, ņemot vērā, ka jau iepriekš ir parādījušās ierosmes apvienot visas piemiņas vietas vienotā kompleksā," vēstulē domei raksta muzeja direktors Gunārs Nāgels.

Torņakalna dzelzceļa stacija ir valsts nozīmes kultūras piemineklis. Aizsardzības zonas piemiņas zīme ir "1941. gada deportāciju vagons", kas uz zemesgabala Vilkaines ielā 2 atrodas kopš 1996. gada. Pašu vagonu muzejam 1994. gadā nodeva VAS "Latvijas dzelzceļš". Kā skaidro muzejā, šādos vagonos 1941. gada 14. jūnijā izveda vairāk nekā 15 000 Latvijas iedzīvotāju.

Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcija informē, ka Torņakalna komunistiskā terora upuru piemiņas vietā ietilpst arī stacijas ēka, 1990. gadā uzstādītais piemiņas akmens, kā arī 2001. gadā atklātā piemiņas vieta ar pieminekli "Putenī".

Tā kā projekta "Rail Baltica" ietvaros Torņakalna stacijas apkārtne mainīsies, muzejs iesaka piemiņas objektu nodot Rīgas pieminekļu aģentūras pārziņā, tādējādi sekmējot pieminekļa aizsardzību un perspektīvo attīstību.

Par pieminekļa pārņemšanu pirmdien, 16. aprīlī, lems Rīgas domes Pilsētas attīstības komiteja. Apstiprināšanai sagatavotajā lēmumprojektā norādīts, ka dome ir ar mieru pārņemt vagonu savā īpašumā.

Pēc dāvinājuma līguma parakstīšanas pieminekli savā valdījumā pārņemtu pašvaldības aģentūra "Rīgas pieminekļu aģentūra".

Pašvaldība vienlaikus apņemas neierobežot pieminekļa publiskas apskates iespējas, nedāvināt, neatsavināt un neieķīlāt pieminekli citām personām, kā arī nodrošināt tā uzraudzību un apkopi, kas līdzvērtīga citiem Rīgas pilsētas pašvaldības īpašumā un pārziņā esošiem kultūras un vēstures objektiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!