Foto: F64

Rīgas domes deputāti trešdienas, 19. oktobra, sēdē lēma pieprasīt papildu informāciju un pagarināt termiņu atļaujas izsniegšanai vai atteikumam totalizatora un derību likmju pieņemšanas vietu atvēršanai jau eksistējošās azartspēļu zālēs.

Kā liecina sēdes darba kārtībā iekļautā informācija, atļaujas pieprasītāji ir SIA "Alfor" un SIA "Admirāļu klubs" – uzņēmumi, kuru valdes priekšsēdētājs ir Jānis Zuzāns.

Atļaujas pieprasītāji norāda, ka tiem ir izsniegtas licences spēļu zāļu atvēršanai un attiecīgajās zālēs jau šobrīd tiek organizētas azartspēles. Iesniedzēji arī atzīmē, ka, atverot šajās telpās arī totalizatora un derību likmju pieņemšanas vietu, tie turpinās nodrošināt Azartspēļu un izložu likumā noteikto prasību ievērošanu, tai skaitā klientu identificēšanu, lai nodrošinātu, ka dalība azartspēlēs tiek liegta nepilngadīgām personām un personām, kuras iekļautas pašatteikušos personu reģistrā.

Domes lēmuma projektā, atsaucoties uz Senāta praksē atzīto, tiek skaidrots, ka jautājums par atļaujas izsniegšanu ir izlemjams atbilstoši tiem faktiskajiem un tiesiskajiem apstākļiem, kuri pastāv lēmuma pieņemšanas laikā.

Tādējādi, kaut arī šīs likmju pieņemšanas vietas plānots atvērt jau eksistējošās spēļu zālēs, pašvaldībai nepieciešams izvērtēt, vai attiecībā uz plānoto totalizatora un derību likmju pieņemšanas vietu nav attiecināms kāds no Azartspēļu un izložu likumā noteiktajiem ierobežojumiem, proti, vai totalizatora un derību likmju pieņemšana netiks organizēta vietā, kurā azartspēles nav atļauts organizēt.

Tāpat nepieciešamība pēc papildu laika tiek skaidrota ar to, ka abi iepriekš minētie iesniedzēji 8. septembrī ir iesnieguši kopumā 32 iesniegumus par atļaujas totalizatora un derību likmju pieņemšanas vietu atvēršanai izsniegšanu.

Domes deputāts Mihails Kameņeckis (S) sēdē vaicāja, kādas sekas draud domei, ja tā atbalstīs šos lēmumprojektus, tādējādi velkot paralēles ar domes 7. septembra sēdi, kad analoģiskā situācijā domnieki ilgstoši apsprieda šo jautājumu, secinot, ka deputātiem īsti nav iespējas noraidīt konkrētos pieprasījumus izsniegt atļaujas.

Toreiz, atbildot uz deputātu jautājumiem, Juridiskās pārvaldes pārstāvji ziņoja, ka dome, neatļaujot šo vietu atvēršanu, nedrīkst atsaukties uz vispārīgiem apgalvojumiem, piemēram, ka tās politiskais uzstādījums ir azartspēļu ierobežošana vai ka pret azartspēļu zālēm iestājas vairums pašvaldības iedzīvotāju, neskatoties uz to, ka šie apgalvojumi būtu vērtējami kā patiesi.

Tāpat ziņotāji iepriekš iezīmēja, ka šāda situācija izveidojusies Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) jaunā Rīgas teritoriālā plānojuma apturēšanas dēļ šī gada pavasarī.

Savukārt deputāts Kaspars Spunde sēdē sacīja, ka visos termiņu pagarinājumu balsojumos balso "pret", lai arī, viņaprāt, spēļu zāļu atrašanās pilsētā ir "ļaunums". Šie balsojumi viņa ieskatā ir "laika vilkšana", jo būtu nepieciešams darīt vairāk un rīkoties aktīvāk, "lai aizklapētu šīs zāles ciet".

Totalizatora un derību likmju pieņemšanas vietas plānots atvērt jau eksistējošās spēļu zālēs Dzirciema ielā 68, Murjāņu ielā 91, Kurzemes prospektā 132, Augusta Deglava ielā 45, Melnsila ielā 23-602, Rēznas ielā 10B, Brīvības gatvē 402C, Hipokrāta ielā 7, Maskavas ielā 297-603, Sarkandaugavas ielā 2, Stūrmaņu ielā 29, Vienības gatvē 79, Andreja Saharova ielā 5A, Vējavas ielā 30, Ilūkstes ielā 40, Kastrānes ielā 3A, Melīdas ielā 9, Maskavas ielā 108, Anniņmuižas ielā 17, Anniņmuižas bulvārī 90, Dagmāras ielā 7A, Valdeķu ielā 2B, Viestura prospektā 65, Nometņu ielā 64A, Maskavas ielā 259C, Gunāra Astras ielā 2 k-2, Dzelzavas ielā 21A, Dravnieku ielā 5, Dammes ielā 9A, Brīvības gatvē 409, Brīvības gatvē 267, Biķernieku ielā 98.

Dome trešdien arī lēma par atteikumu izsniegt atļauju atvērt spēļu zāli un organizēt attiecīgās azartspēles telpās Brīvības ielā 48/50. Atļauju pieprasīja SIA "Alfor". Deputāti lēma par atļaujas neizsniegšanu saistībā ar Rīgas vēsturiskā centra un tā aizsardzības zonas teritorijas plānojumā un Rīgas domes saistošajos noteikumos "Rīgas vēsturiskā centra un tā aizsardzības zonas teritorijas izmantošanas un apbūves noteikumi" pausto, ka attiecīgajā teritorijā aizliegts ierīkot spēļu zāli, izņemot četru un piecu zvaigžņu viesnīcās.

Izrietot no ziņotāja paustā, ka šajā gadījumā, iespējams, domei sniegta nekorekta informācija, Rīgas domes priekšsēdētāja vietnieks Vilnis Ķirsis (JV) vaicāja, vai šajā gadījumā domei nevajadzētu vērsties tiesībsargājošajās iestādēs.

"Viena problēma ir, ka [informācija] neatbilst, bet uztrauc, ka šajā gadījumā faktiski divas puses ir, es pat teiktu, maldinājušas ar vēlmi iedzīvoties. Viena ir šis iesniedzējs un, kas ir vēl trakāk, otra ir deleģēta persona. Vai mēs esam vērsušies policijā saistībā ar šo gadījumu?" jautāja Ķirsis.

Saistībā ar to, vai pašvaldība plāno vai jau ir vērsusies tiesībsargājošajās iestādēs, domes sēdē arī tika pausta neizpratne no atsevišķu deputātu puses, zālē izskanot arī izsaucienam: "Sviests kaut kāds!"

Reaģējot uz šiem jautājumiem ziņotāji norādīja, ka tiks sagatavota vēstule Ekonomikas ministrijai, vēršot uzmanību uz konstatēto saistībā ar viesnīcu sertifikācijas procesu.

Kā ziņots, martā VARAM apturēja Rīgas teritorijas plānojumu nākamajiem gadiem, jo konstatēja tā neatbilstību likumiem, kā arī samērīguma trūkumu starp iesaistīto pušu interesēm.

Ministrs vērtēja, ka teritorijas plānojuma izstrāde noslēgusies ar brāķi. "Būtiskākais trūkums ir tas, ka, stājoties spēkā jaunajam Rīgas teritorijas plānojumam, Rīgā izveidotos situācija, ka vēsturiskais centrs faktiski paliktu bez likumīga teritorijas plāna," teica ministrs.

Kā nesamērīgu soli ministrs atzīmē lēmumu par azartspēļu aizliegšanu visā Rīgā, nevis nosakot atsevišķas teritorijas, kā to paredzot likums. Ministrs skaidroja, ka pašvaldība nav noteikusi konkrētas teritorijas, kurās azartspēles rīkot nedrīkst, bet aizliegusi tās visā pilsētas teritorijā. Turklāt neesot izvērtēta azartspēļu ietekme uz konkrētām teritorijām.

Šim solim sekoja Rīgas mēra Mārtiņa Staķa izstāšanās no partijas, saredzot ministrijas rīcību kā tādu, kas "apturēs Rīgas attīstību uz vairākiem gadiem". Savukārt Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV) pauda, ka viņam radies iespaids par iespējamu azartspēļu lobiju saistībā ar Pleša lēmumu apturēt Rīgas attīstības plānu, ar kuru būtiski tiktu ierobežotu azartspēļu izplatība Rīgā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!