Foto: DELFI

Augstākās tiesas (AT) Senāts šonedēļ atteicies pārskatīt spriedumus, ar kuru Rīgas domei uzdots publiski atvainoties biedrībai “Daugavas Vanagi Latvijā” un tās Limbažu nodaļai par nepamatoto aizliegumu 16.martā, leģionāru atceres dienā, rīkot gājienu, portālu “Delfi” informēja tiesas preses sekretāre Baiba Kataja.

Senāts atteicies ierosināt kasācijas tiesvedību divās lietās, kurās pret Rīgas domi bija vērsušās biedrība „Daugavas Vanagi Latvijā" un biedrība ,,Daugavas Vanagi Latvijā Limbažu nodaļa".

Tāpēc spēkā tagad stājies Administratīvās rajona tiesas 2012.gada 22.novembra spriedumus, ar kuru Rīgas domei uzlikts par pienākumu publicēt atvainošanos laikrakstos „Diena", „Neatkarīgā", „Latvijas Avīze", „Telegraf", „Cas", „Vesti segodņa" par prettiesisko Rīgas pilsētas izpilddirektora 2011.gada 8.marta lēmumu. Šī atvainošanās jāpublicē mēneša laikā no sprieduma spēkā stāšanās brīža.

Ar otru Senāta rīcības sēdes lēmumu stājies spēkā Administratīvās rajona tiesas Valmieras tiesu nama 2012.gada 12.decembra spriedums, ar kuru Rīgas domei uzlikts par pienākumu publiski atvainoties biedrībai „Daugavas Vanagi Latvijā Limbažu nodaļa" par prettiesisko Rīgas domes izpilddirektora 2012.gada 7.marta lēmumu, atvainošanos publicējot laikrakstos „Diena", „Neatkarīgā", „Latvijas Avīze", „Telegraf", „Čas", „Vesti segodņa" mēneša laikā no sprieduma spēkā stāšanās brīža.

Senāta rīcības sēdes lēmumi nav pārsūdzami.

Jau vēstīts, ka abos šajos strīdos iepriekš tiesvedība tika apturēta, jo ar lūgumu izvērtēt Valsts iestāžu nodarīto zaudējumu atlīdzības likuma normas Satversmes tiesā (ST) vērsās Augstākās tiesas Senāts, uzskatot, ka likumdevējs noteicis juridiskajai personai tiesības uz atlīdzinājumu tikai par personisko kaitējumu, kas nodarīts tās darījumu reputācijai, komercnoslēpumam un autortiesībām.

ST apstrīdēto Valsts pārvaldes iestāžu nodarīto zaudējumu atlīdzināšanas likuma normu atzina par neatbilstošu Satversmei. ST norādīja, ka apstrīdētajā normā ietvertais tiesiskais regulējums ir personas tiesības nepamatoti ierobežojošs.

Stājoties spēkā ST spriedumam, AT Senāts atjaunoja tiesvedību "Daugavas vanagu" lietās un nodeva tās izskatīšanai pirmās instances tiesā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!