Rīgas domei var nākties no jauna pārskatīt deputātu vietu sadali komitejās. Aizdomas, ka pašreizējais sadalījums ir nelikumīgs, intervijā LTV pauda pašvaldības uzraugošais ministrs Kaspars Gerhards (NA).

Viņa vadītā Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) savu nostāju oficiāli vēl nav paudusi, taču, kā informē LTV – ministrijas ekspertu vērtējumā Rīgas dome, sākot jaunā sasaukuma darbu, nav ievērojusi virkni principu.

LTV atgādina, ka tā kā nule kā notikušajās pašvaldību vēlēšanās Rīgas mēra Nila Ušakova vadīto "Saskaņu" un Andra Amerika pārstāvēto "Gods kalpot Rīgai" atbalstīja krietni mazāks skaits rīdzinieku, nekā iepriekš, tad jaunajā domē Ušakova un Amerika tandēms vairs tikai ar četrām balsīm pārsver opozīciju. "32 pret 28 ir plāna robeža," vērtē LTV žurnālisti.

Domes opozicionāru nometnē uzskata – tiek meklēti veidi, kā mazināt opozīcijas spēku. "Jo ir bailes no opozīcijas un nevēlēšanās ar to sadarboties. Un tad tiek izmantotas dažādas metodes – viņuprāt, puslikumīgas, manuprāt, nelikumīgas, lai panāktu šo rezultātu," saka Saeimas deputāts, bijušais VARAM ministrs Einārs Cilinskis (NA).

Piemēram, domē tapis tāds vietu sadalījums komitejās, kas, pēc opozīcijas domām, nenodrošina proporcionālu pārstāvniecību. Pret to protestējot, opozicionāri pat pameta domes sēdi, kas bija ievilkusies dziļi naktī.

Atbildīgais ministrs uzskata – Rīgas domē notiekošais neizskatās pēc labas pārvaldības. "Nu, tas ir vienkārši nožēlojami! Otrām kārtām – iepazīstoties ar to informāciju, kas ir jau pieejama, ministrijas eksperti ir vērtējuši, ka netiek ievērota virkne principu," pauda Gerhards.

"Nu, vismaz pēc pašreiz rīcībā esošās informācijas – es neredzu pamatu – kāpēc mēs to varētu saskaņot. Un vēl – ja mēs skatāmies, kā tiek veidots šis komiteju darbs, tur ir arī virkne pārkāpumu par šo dienas kārtības noteikšanu un sasaukšanas laiku, kas neatbilst ne likumam, ne domes nolikumam," norāda ministrs.

Rīgas domes vadība, savukārt problēmas nesaskata. "Vienīgie, kas cēla bunti, ir "Vienotība" ar saviem četriem deputātiem. Likums, manuprāt, ir ievērots, un to saka arī domes juristi. Nu, lai vērtē VARAM! Par ko mēs tagad runājam? Mēs runājam par to, vai 0,3 deputātus, kuri tā kā pienākas vēl tai "Vienotībai", ir jāreizina ar 8 vai nav? Nu - viss stāsts! Nu, solidarizējoties gulēt aizgāja visa opozīcija, jo viņi tāpat izrēķināja, ka viņiem ir mazāk balsu, nekā, teiksim, pozīcijai," komentē Rīgas vicemērs Andris Ameriks.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!