Foto: F64

Pēc Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes (PMLP) datiem 5273 vēlētāji mainījuši savu vēlēšanu iecirkni Rīgas domes ārkārtas vēlēšanām, portālu "Delfi" informēja Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) pārstāve Laura Zaharova.

Kopumā 1357 no šiem vēlētājiem balsošanai tika reģistrējušies no citas pašvaldības, jo Rīgā viņiem pieder nekustamais īpašums.

Lielākā daļa balsošanas iecirkni mainīja tiešsaistē, izmantojot PMLP e-pakalpojumu "Vēlēšanu iecirkņa noskaidrošana un maiņa".

Savukārt klātienē, Rīgas dzīvesvietas deklarēšanas iestādēs, iecirkni mainīja 131 vēlētājs, 62 vēlētājiem to veica ieslodzījumu vietu darbinieki.

Tiesa, gadījumā, ja vēlētājs nevarēs balsot sev iedalītajā iecirknī un nebūs to nomainījis, savu balsi viņš varēs atdot arī citās vietās Rīgā. Tādā gadījumā balsošana aizņems vairāk laika, jo būs jāgaida atbilde no iepriekš iedalītā iecirkņa, vai vēlētājs jau nav nobalsojis.

Ja gadījumā balsstiesīgajam nav skaidrs, kurā vēlēšanu iecirknī viņam jābalso, tad to var noskaidrot PMLP sagatavotajā vēstulē, kas nosūtīta pa pastu, e-pakalpojumā "Vēlēšanu iecirkņa noskaidrošana" vai arī, zvanot laikā no pulksten 9 līdz 20 pa CVK uzziņu tālruni 67049999.

Vēlētāji, kuri veselības stāvokļa dēļ nevarēs nokļūt vēlēšanu iecirknī un kuri atradīsies Rīgas teritorijā, balsstiesīgie, kas atradīsies izolācijā, mājas karantīnā vai pašizolācijā, kā arī tie vēlētāji, kuri atrodas apcietinājumā Rīgā, varēs pieteikt balsošanu savā atrašanas vietā.

Šajā gadījumā vēlētājam vai viņa uzticības personai, proti, jebkurai personai, ko izvēlējies pats balsstiesīgais, pieteikums jāiesniedz pa pastu, e-pastu vai portālā "Latvija.lv" līdz vēlēšanu dienai. Sūtot iesniegumu e-pastā, tam jābūt parakstītam ar drošu e-parakstu. Balsošanu vēlētāju atrašanās vietā vēlēšanu iecirkņu komisijas varēs organizēt ne tikai vēlēšanu dienā, bet arī iepriekšējās balsošanas dienās, norāda PMLP.

26. augustā būs Rīgas domes vēlēšanu pirmā iepriekšējās balsošanas diena. Vēlēšanu iecirkņi būs atvērti no pulksten 16 līdz 21. Vēlēt iepriekš varēs arī 27. augustā no 9 līdz 16 un 28. augustā no 12 līdz 20. Vēlēšanu dienā, 29. augustā, iecirkņi balsotājiem būs atvērti no pulksten 7 līdz 22

Lai mazinātu vīrusa infekcijas Covid-19 izplatības riskus Rīgas domes vēlēšanās, uzturoties iecirknī, vēlētājiem būs jāievēro divu metru distance, jādezinficē rokas, jālieto mutes un deguna aizsegs.

Vēlētājiem, kuriem nebūs sava sejas aizsega, iecirknī tiks izsniegta vienreizlietojamā sejas aizsargmaska. Tāpat balsotāji ir aicināti vēlēšanu iecirknī izmantot savus rakstāmrīkus. Ja vēlētājam šādas iespējas nav, iecirknī tiks nodrošināta katram vēlētājam sava pildspalva.

"Ja epidemioloģiskā situācija valstī būtiski pasliktināsies, tad, konsultējoties ar Slimību profilakses un kontroles centru un citām atbildīgajām iestādēm, drošības pasākumi var tikt pastiprināti un masku lietošana var tikt noteikta par obligātu," norādīja Zaharova.

Jau vēstīts, ka visiem balsstiesīgajiem, tas ir, Latvijas un citu Eiropas Savienības dalībvalstu pilsoņiem, sākot no 18 gadu vecuma, kuriem bija reģistrēta dzīvesvieta Rīgas administratīvajā teritorijā 90 dienas pirms vēlēšanu dienas vai kuriem Rīgas administratīvajā teritorijā pieder nekustamais īpašums, uz vēlēšanām līdzi jāņem derīga pase vai personas apliecība (eID).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!