Foto: LETA

Bez debatēm, steidzamības kārtībā un divos lasījumos vienā sēdē Saeimas vairākums ceturtdien ārkārtas sēdē pieņēmis grozījumu Rīgas domes atlaišanas likumā, kas paredz, ka Rīgas domes vēlēšanas notiek 29. augustā. "Par" to nobalsoja visi klātesošie deputāti, nevienam nebalsojot "pret" vai atturoties.

Likuma grozījums paredz, ka Centrālā vēlēšanu komisija (CVK) šīs vēlēšanas Rīgas pilsētas pašvaldībā izsludina 7. jūlijā. Likums stāsies spēkā pēc tā izsludināšanas.

Līdz šim bija noteikts, ka Rīgas domes vēlēšanas notiek jūnijā un CVK šīs vēlēšanas Rīgas pilsētas pašvaldībā izsludina 14. aprīlī, ko tā arī izdarīja.

Valdības iesniegtā likumprojekta anotācijā teikts, ka, ņemot vērā valstī izsludināto ārkārtējo situāciju un aizliegumu rīkot publiskus pasākumus, ieteikumu valsts un pašvaldību iestāžu darbiniekiem pēc iespējas strādāt attālināti, kā arī to, ka lielākā daļa Rīgas pilsētas vēlēšanu iecirkņu atrodas vispārējās izglītības iestādēs un citās sabiedriskās ēkās, vēlēšanu nodrošināšanā iesaistīti ap 1700 darbinieku, un vēlēšanas ir process, kura laikā nav iespējams izvairīties no savstarpējas kontaktēšanās, ievērojot drošu distanci 2 metri, kas samazina vīrusa izplatību, sabiedrības veselības nodrošināšanas nolūkos un riska mazināšanai par Covid-19 turpmāku izplatību valsts teritorijā, ir nepieciešams pārcelt Rīgas domes vēlēšanas.

Vēlēšanu pārcelšana pamatota arī ar nepieciešamību nodrošināt vienlīdzīgas un brīvas vēlēšanas. Brīvu vēlēšanu principa tvērums attiecas ne tikai uz balsošanas brīdi, bet arī uz vēlētāju gribas veidošanos priekšvēlēšanu periodā.

Pašreizējā situācijā būtiskākie un aktuālākie ir sabiedrības veselības un nodarbinātības jautājumi ārkārtējās situācijas laikā un pēc tās. Taču vienlīdz būtisks jautājums ilgtermiņā ir pašvaldības darba organizēšana un sabiedrības interešu nodrošināšana Rīga pilsētā ar iedzīvotāju vēlēta orgāna starpniecību. Tāpēc sabiedrībai dodams saprātīgs laika periods, kurā tā varētu pieņemt izvērtētus lēmumus par politiskās pārstāvības orgānu Rīgas pašvaldībā, teikts anotācijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!