Foto: LETA
Ar Rīgas domē valdošās koalīcijas balsu pārsvaru ārkārtas sēdē šodien tika noraidīta arī otra opozīcijas iniciatīva - par kukuļošanas krimināllietā aizdomās turētā domes Satiksmes departamenta direktora Vitālija Reinbaha atbrīvošanu no amata.

Pret Reinbaha atbrīvošanu nobalsoja 33 deputāti.

Sarmīte Ēlerte (V) skaidroja, ka kriminālprocesā iesaistīta persona nevar ieņemt vadošu amatu Rīgas domē, jo šī persona ir zaudējusi darba devēja un vēlētāju uzticību.

Rīgas domes priekšsēdētājs Nils Ušakovs opozīcijai pārmeta nekvalitatīvi sagatavotu lēmumprojektu, nenorādot, uz kāda Darba likuma panta pamata deputāti pieprasa atbrīvot Reinbahu no amata. Viņam piebalsoja Rīgas domes Juridiskās pārvaldes direktors Jānis Liepiņš, kurš norādīja, ka lēmumprojekts nav juridiski korekti sagatavots.

Ušakovs arī vaicāja, vai opozīcija Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojā ir noskaidrojusi, vai Reinbaham noteikti kādi ierobežojumi saistībā ar aizdomās turētā statusu. Ēlerte skaidroja, ka opozīcija interesējās vien par statusu un ar šo faktu pietiekot. Īpaši aktuāls šis jautājums kļuvis, kad Reinbahs bez konkursa tika iecelts vadošā amatā.

Pozīcijas deputāti arī Ēlertei jautāja, vai viņa neuzskata, ka nevainības prezumpcija ir demokrātiskas valsts sastāvdaļa. Ēlerte skaidroja, ka opozīcija nevēlas, lai sabiedrība apšaubītu Rīgas domes darbību. "Mēs vēlamies aizsargāt Rīgas domes godu," sacīja deputāte.

Pozīcijas deputāti uzsvēra, ka pašlaik opozīcija pieprasa Reinbahu atbrīvot no amata bez tiesiska pamatojuma. Nobalsojot pret 33 deputātiem, opozīcijas iniciatīva tika noraidīta.
Kā ziņots, marta beigās ar valdošās koalīcijas balsu pārsvaru Reinbahs tika iecelts Rīgas domes Satiksmes departamenta direktora amatā.

2013.gada maijā KNAB veica kratīšanu Rīgas domes Satiksmes departamentā saistībā ar pasažieru pārvadājumiem galvaspilsētā. KNAB pārstāvji tolaik stāstīja, ka izmeklētājiem bija radušās aizdomas, ka kāda Satiksmes departamenta amatpersona par labvēlīgu lēmumu pieņemšanu saistībā ar pasažieru pārvadājumiem galvaspilsētā kā kukuli ir pieprasījusi veikt regulārus maksājumus kādai arodbiedrībai.

Tolaik publiski izskanēja, ka aizdomās par kukuļa pieprasīšanu tiekot turēts Satiksmes departamenta direktora biroja vadītājs, bijušais Latvijas Apvienoto biedru arodbiedrības (LABA) vadītājs Reinbahs. Pats Reinbahs atzina, ka ticis izjautāts KNAB, tomēr gan viņš, gan arī Ušakovs izskanējušās apsūdzības noliedza un saistīja ar politisko oponentu intrigām.

LABA ir Rīgas domes vadībai un pašvaldības RS pietuvināta arodbiedrība, kurai no RS budžeta regulāri piešķirts finansējums. LABA biedri un vadošās personas regulāri bijušas redzamas "Saskaņas centra" rīkotajos piketos un arī pašas rīkojušas akcijas, kurās pausta neapmierinātība ar valdības darbu un lēmumiem.

Kā iepriekš pastāstīja Reinbahs, visi ierobežojumi, kas saistīti ar KNAB izmeklēto kriminālprocesu attiecībā uz izbraukšanu no valsts, lēmumu pieņemšanu, viņam pašlaik ir atcelti, bet par aizdomās turētā statusa maiņu viņš nav informēts, līdz ar to viņš pieļauj, ka statuss joprojām varētu būt spēkā.

Reinbahs arī iepriekš norādīja, ka nekādus ētikas normu pārkāpumus, ieņemot departamenta vadītāja pienākumu izpildītāja amatu, šajā situācijā nesaskata. "Nekādu ierobežojumu pašlaik nav, un es nebiju saistīts ar tēmām, ko izmeklēja KNAB. Kaut ko reāli varētu ietekmēt tikai tiesas lēmums," pauda Reinbahs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!