Foto: LETA

Pieaugot vidējai algai valstī, gada sākumā palielinājušās algas arī Rīgas domes deputātiem un tās priekšsēdētājam Nilam Ušakovam (S), otrdien ziņo LNT ziņu raidījums.

Lielākais algas pieaugums bijis Rīgas mēram Ušakovam un vicemēram Oļegam Burovam (GKR). Ušakova alga palielinājusies par 244 eiro pirms nodokļu nomaksas – līdz 3371 eiro, bet Burovam - par 214 eiro. Burova alga tagad ir 2963 eiro bruto.

Raidījums skaidro, ka algas pieaugums notiek automātiski, atkarībā no vidējās algas valstī izmaiņām. RD deputātiem ir tiesības pieņemt lēmumu par algu iesaldēšanu, tomēr tas nav darīts. Rīgas pilsētas izpilddirektors Juris Radzevičs (GKR) skaidrojis, ka lēmums par iesaldēšanu vairākas reizes iepriekšējos gados bijis, taču nu jau otro gadu šis lēmums netiek pieņemts.

Ierindas deputātam mēnešalga šogad palielinājusies par 80 eiro pirms nodokļu nomaksas – līdz 1111 eiro. Lielākas algas ir pašvaldības komiteju vadītājiem – šos posteņus ieņem RD valdošās koalīcijas deputāti, ziņo raidījums. Komiteju vadītāju algas pieaugušas par 171 eiro - līdz 2361 eiro.

Raidījums atgādina, ka domes deputātu un vadošo amatpersonu algu pieaugums notiek laikā, kad pašvaldības kapitālsabiedrībā "Rīgas satiksme" atklājusies korupcija un izšķērdība, un domnieki gatavojas balsot par kārtējo nodokļu maksātāju dotācijas palielināšanu grūtības nonākušajam uzņēmumam. Cik pelnīti patlaban saņemt algas pieaugumu Ušakovs nekomentē, norādot, ka par to neviens nav lēmis, un tas notiek atbilstoši Ministru kabineta noteikumiem.

Kā ziņots, KNAB sācis kriminālprocesu saistībā ar trim "Rīgas satiksmes" iepirkumiem - par 2016. gada zemās grīdas tramvaju iepirkumu par kopējo summu 62 597 477 eiro, 2013. gada iepirkumu par trolejbusu piegādi, kura kopējā summa bija 131 646 135 eiro, un 2013. gadā veikto iepirkumu par autobusu piegādi. Šī iepirkuma kopējā summa bija 75 808 297 eiro.

Kriminālprocesā tiesa pērn decembra sākumā sešām no septiņām šajā lietā aizdomās turētajām personām kā drošības līdzekli piemēroja apcietinājumu. Tie bija ilggadējais partijas "Gods kalpot Rīgai" biedrs, uzņēmējs Aleksandrs Krjačeks, "Rīgas satiksmes" Infrastruktūras uzturēšanas un attīstības departamenta direktors Igors Volkinšteins, bijušais "Rīgas satiksmes" valdes priekšsēdētājs Leons Bemhens, Čehijas uzņēmuma "Škoda Transportation" amatpersona Vladislavs Kozaks, uzņēmējs Māris Martinsons un uzņēmējs Edgars Teterovskis. Patlaban apcietinājumā joprojām atrodas Martinsons un Kozaks.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!