Foto: LETA
Rīgas Ekonomikas augstskolas (REA) Studentu asociācija ar vienbalsīgu valdes lēmumu ir izstājusies no Latvijas Studentu apvienības (LSA) un vairs nav apvienības biedrs, aģentūru LETA informēja REA Studentu asociācijas prezidents Kristaps Bošs.

Jau kopš REA pirmsākumiem tās studenti un Studentu asociācija ir pozicionējusi sevi kā apolitisku biedrību, kura neiesaistās politiskās intrigās. "Ar saviem darbiem esam centušies darīt visu, lai augstākā izglītība Latvijā turpinātu izaugsmi, attīstību un uzlabotu tās izaugsmi un konkurētspēju pasaulē. Tādēļ iestājamies par Izglītības un zinātnes ministrijas piedāvāto augstākās izglītības finansēšanas reformu būtību," norāda REA studenti.

"Diemžēl pēdējo dienu notikumi un rīcība no Rektoru padomes puses un LSA ir radījusi saspīlējumu studentu rindās. Kopš jaunās LSA valdes ievēlēšanas brīža esam pauduši atbalstu Izglītības un zinātnes ministrijas piedāvātajām reformām, bet vēl joprojām LSA, paužot vienotu nostāju, nav izteikusi atbalstu, kas neatbilst visu studentu viedoklim. Studiju programmu izvērtēšanas programma ir pierādījusi, ka valsts aizvien finansē programmas, kuras ir nekvalitatīvas un, pēc Augstākās izglītības padomes vārdiem, pastāvēšanas lietderība ir faktoloģiski pamatojami apšaubāma," sacīja Bošs.

REA Studentu asociācija uzsver, ka studentu vienotībai vienmēr ir bijis spēks, bet šoreiz konservatīvais virziens, uz kuru tiek pozicionēts LSA viedoklis, nesakrīt ar lielas daļas studentu viedokli un ir finansiāli neizpildāms bez citu nozaru apspiešanas. Protams, augstākajai izglītībai ir jābūt pieejamai studēt gribošiem jauniešiem, bet pēdējo gadu prakse apliecina, ka daļa no augstskolu absolventiem nonāk darbinieku pārpludinātā darba tirgū un visbeidzot papildina bezdarbnieku rindas.

Stratēģiskās analīzes komisija ar savu piedāvāto augstākās izglītības finansēšanas modeli jau pauda iespēju mainīt pašreizējo sistēmu un dot piekļuvi vairāk studēt gribošiem jauniešiem. Modelis paredz cīņu starp augstskolām par studentiem un studentu izvēles brīvību, kas nav uzspiesta ar budžeta vietām no valsts puses.

REA Studentu asociācija norāda, ka valstij ir jādod iespēja ikvienam iekļūt sevis izvēlētā augstskolā un augstskolām ir savā starpā jācīnās par studentiem, piedāvājot kvalitāti pašām. Tādējādi augstskolas, kuras nav pietiekami kvalitatīvas un konkurētspējīgas, izglītības un zinātnes ministra piedāvātajā modelī izzudīs, dodot ceļu kvalitatīvām studijām.

Diemžēl LSA, apgalvojot, ka pārstāv visu Latvijā studējošo intereses, aizvien pozicionē vienu noteiktu, dažu personu viedokli ar augstāko izglītību saistītos jautājumos. LSA dome šobrīd fokusējas uz bezmaksas augstākās izglītības modeļa izveidi neaizstāvot to studentu intereses, kuri par augstāko izglītību maksā un Ķīļa piedāvājumā iegūtu izdevīgākus kreditēšanas nosacījumus. Tāpat netiek pārstāvētas to studentu intereses, kuri nespēj iegūt studiju kredītu, otra galvotāja neesamības dēļ. LSA valde nav ievērojusi gan kongresā pieņemtās vadlīnijas, gan statūtos noteiktā mērķa izpildi.

"Mēs aicinām visus studentus, studiju virzienu vadītājus un studējošo pašpārvaldes, kas ir apmierināti ar savu studiju programmas kvalitāti, nestāvēt malā un publiski paust savu viedokli, skaidrojot ko tieši viņu domnieki un kongresmeņi līdz šim ir paveikuši LSA un kā tikušas aizstāvētas viņu intereses.

Uz iepriekšminētajiem punktiem balstoties, tika veikta iekšējā aptauja Rīgas Ekonomikas augstskolā, kur 88% respondentu atdeva balsi par REA Studentu asociācijas izstāšanos no LSA. Ar vienbalsīgu lēmumu tāds pats lēmums tika pieņemts ārkārtas REA Studentu asociācijas valdes sēdē. Iesniegums par REA Studentu asociācijas izstāšanos ir iesniegts LSA birojā šodien.

Kā ziņots, pagājušajā nedēļā no LSA izstājās Rīgas Juridiskās augstskolas Studentu asociācija. Šādu lēmumu tās skaidroja ar LSA prezidenta Edvarda Ratnieka iecerēm panākt, ka LSA, tāpat kā Rektoru padome, izsaka neuzticību izglītības un zinātnes ministram Ķīlim. Tas Juridiskās augstskolas Studentu asociācijai neesot pieņemami.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!