Foto: LETA

Rīgas hidroelektrostacijas (HES) rekonstrukcijā nomaināmos hidroagregātus par 105 381 000 eiro piegādās Francijas enerģētikas uzņēmums "Alstom Hydro France", informē AS "Latvenergo".

"Latvenergo" ar "Alstom" ir sadarbojies jau līdz šim - "Alstom" vārds ir iesaistīts "Latvenergo" amatpersonu kukuļošanas krimināllietā. Saskaņā ar apsūdzību laika periodā no 2007.gada augusta līdz 2010.gada jūnijam tikuši doti kukuļi par to, lai "Latvenergo" rīkotajā konkursā par Pļaviņu HES hidroagregātu rekonstrukciju par izdevīgāko tiktu atzīts uzņēmuma "Alstom Power Sweden AB" piedāvājums un lai ar šo uzņēmumu tiktu noslēgts valsts pasūtījuma līgums par iekārtu iegādi. Kopējais kukuļu apmērs bijis ap 0,63 miljoniem eiro.

2014.gada martā "Latvenergo" izsludināja jaunu iepirkuma konkursu par hidroagregātu rekonstrukciju - šoreiz Rīgas HES. Konkursa nolikumu izņēma 26 komersanti, no kuriem 11 klātienē iepazinās ar Rīgas HES. Gala piedāvājumu iesniedza trīs nozarē atzīti un kvalificēti pretendenti: konsorcijs "Andritz Hydro GmbH", konsorcijs "Voith Hydro GmbH&Co.KG" un "Voith Hydro AB", kā arī "Alstom Hydro France".

Par uzvarētāju atzīts "Alstom Hydro France", kā piedāvājums atbildis visiem konkursa tehniskajiem un komerciālajiem nosacījumiem, turklāt pretendents piedāvā iekārtas ar augstiem tehniskiem rādītājiem. Paredzētā līguma summa ir līdz 105 381 000 eiro bez PVN.

Daugavas HES kaskādes rekonstrukcijas gaitā līdz 2022.gadam paredzēts nomainīt Rīgas HES hidroagregātus, investējot aptuveni 13 miljonus eiro gadā. Rekonstrukcijas rezultātā Rīgas HES gadā saražotās elektroenerģijas apjoms pieaugs par aptuveni 20 gigavatstundām (GWh).

Daugavas HES ir Latvijā svarīgākās energobūves, kuru pilnīgā rekonstrukcijā "Latvenergo" šobrīd iegulda 200 miljonus eiro. Nomainot visus hidroagregātus, Latvija vēl vismaz tuvākos 40 gadus gūs saimniecisku labumu, pieaugot to jaudai un elektroenerģijas izstrādes efektivitātei. Visu staciju novecojušo hidroagregātu nomaiņu paredzēts noslēgt 2022.gadā, apjomīgo darbu laikā atjaunojot novecojušās iekārtas, paaugstinot darbības drošumu un HES efektivitāti un saražojot vismaz par 2-4% vairāk elektroenerģijas nekā līdz šim. Patlaban hidroagregātu rekonstrukcijas programma ir pirmajā posmā - līdz 2014. gada 31.decembrim līgumu ietvaros investēti gandrīz 20 miljoni eiro.

"Visas Daugavas HES kaskādes rekonstrukcija ir vērienīgs "Latvenergo" realizētais projekts ar augstu pievienoto vērtību ilgtermiņā visai Latvijas sabiedrībai un ekonomikai. Rīgas HES ir stratēģiska nozīme elektroapgādes jomā Latvijā, un rekonstrukcijas rezultātā mēs spēsim celt HES efektivitāti un paaugstināt darbības drošību nākamajām desmitgadēm," norāda "Latvenergo" ražošanas direktors Māris Kuņickis.

Rīgas HES apjomīgo rekonstrukcijas darbu laikā paredzēts atjaunot novecojušās iekārtas, paaugstinot to darbības drošību un būtiski kāpinot HES efektivitāti. Jau rekonstrukcijas procesa gaitā HES efektivitātes rādītāji tiks uzlaboti, bet pēc rekonstrukcijas Rīgas HES gadā saražos par aptuveni 20 GWh vairāk elektroenerģijas nekā līdz šim, kas atbilst Bauskas pilsētas gada patēriņam. Rekonstrukcijas projekta mērķis ir nodrošināt drošu, efektīvu, ilgstošu un konkurētspējīgu Rīgas HES darbību kopējā enerģētiskajā sistēmā - brīvā elektroenerģijas tirgū. Rīgas HES hidroagregātu nomaiņu paredzēts noslēgt līdz 2022.gada 1.aprīlim.

Rīgas HES hidroagregātu rekonstrukcijas inženiertehniskās konsultācijas nodrošina 2014.gadā atklātā sarunu procedūrā izvēlēts pakalpojumu sniedzējs "Sweco International AB" (Zviedrija), kas konsultē projekta plānošanas procesu un rekonstrukcijas darbu gaitā veiks darbu izpildes uzraudzību objektos kopā ar "Latvenergo" tehniskajiem ekspertiem.

"Nodrošinot iekārtas ceturtajā daļā pasaules hidroelektrostaciju, "Alstom" ir uzkrājis plašu pieredzi elektrostaciju izvērtēšanā, apkalpošanā un modernizēšanā. Mūsu piedāvātais risinājums apliecina, ka uzņemamies pilnu atbildību par projekta realizāciju un izmantosim savu pieredzi un zināšanas, lai rekonstrukcijas darbus veiktu maksimāli droši un efektīvi, samazinot katras vienības dīkstāves," uzsver "Alstom" Baltijas un Ziemeļvalstu direktors Ēriks Staursets.

Staursets nesen intervijā "Dienas Biznesam" tika atzinis, ka uzņēmumam pagātnē ir bijuši korupcijas gadījumi, bet uzņēmums ir paudis nožēlu par notikušo un veicis vairākus pasākumus, lai nākotnē izslēgtu kukuļdošanu pasūtījumu iegūšanai.

Remontdarbus iespējams veikt tikai starppalu periodos, un vienā gadā var rekonstruēt tikai vienu hidroagregātu. Rīgas HES hidroagregātiem rekonstrukcijas gaitā paredzēts nomainīt hidroturbīnas, veikt ģeneratoru statoru nomaiņu, kā arī rotora polu izolācijas nomaiņu un jaunas vadības sistēmas uzstādīšanu. Katram agregātam rekonstrukcijas apjoms ir dažāds, un darbu veikšana būs sarežģīts process, jo daļa no agregāta daļām tiks atstātas atkārtotai izmantošanai.

Trīs valstī lielākajās hidroelektrostacijās - Pļaviņu HES, Rīgas HES un Ķeguma HES - 2013.gadā saražoti 2852 GWh elektroenerģijas. Daugavas HES saražotā elektroenerģija veido vairāk nekā 50% no kopējā valstī saražotā elektroenerģijas apjoma. Rīgas HES 2013.gadā saražoti 679 GWh elektroenerģijas.

Rīgas HES ir ekspluatācijā kopš 1974.gada. Stacijā darbojas seši hidroagregāti ar kopējo jaudu 402 megavati. Agregāta projekti izstrādāti 1960.gadu beigās un šodienas vērtējumā ir krietni novecojuši. Atsevišķas agregātu daļas ir ar principiālām tehniskām nepilnībām un trūkumiem, kas ir par iemeslu to paātrinātai dilšanai, tehniskiem bojājumiem, lejasbjefa piesārņošanai ar naftas produktiem un var būt par iemeslu smagām agregātu avārijām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!