Foto: Rīgas dome
Rīgas pašvaldība šogad dažādās galvaspilsētas apkaimēs ielu apstādījumos iestādījusi vairāk nekā 200 koku – dažādu sugu liepas, ozolus, kļavas, zirgkastaņas, pīlādžus, melnās papeles un dekoratīvās ābeles, portālu "Delfi" informēja Rīgas domē.

Pēc domes datiem, Mājokļu un vides departaments pavasarī un rudenī kopumā iestādījis 155 koku dižstādus – Centrā, Pļavniekos, Āgenskalnā, Bieriņos, Dārzciemā, Juglā, Sarkandaugavā un citur. Tikmēr Satiksmes departaments, veicot 12 Centra ielu labiekārtošanu, šogad iestādījis 57 kokus.

Kā skaidro Rīgas domes Mājokļu un vides komitejas priekšsēdētāja Selīna Vancāne (PP), pilsētā apstādījumi risina vairākas problēmas, sākot no pilsētas uzkaršanas, trokšņu un plūdu mazināšanas, līdz tīrāka gaisa daudzveidīgākas dabas un patīkamākas vides nodrošināšanai.

Mājokļu un vides departaments arī turpmāk plāno papildināt ielu apstādījumu zaļās zonas ar jauniem ielu apstādījumiem. Kā jau iepriekš, pagājušajā gadā un šogad, ielu apstādījumos plānots stādīt dažādu dzimtu, sugu un šķirņu dižstādus, stāsta departamenta Dabas un apstādījumu nodaļas vadītāja Inguna Kublicka. Šāds plānošanas princips tiek pielietots, lai, kā norāda Kublicka, veicinātu bioloģisko daudzveidību ielu apstādījumos un nodrošinātu kvalitatīvāku apstādījumu funkciju izpildi.

Pēc iestādīšanas dižstādus īpaši jāpieskatot vismaz desmit gadus. Sākumā liela vērība tiekot veltīta laistīšanai un mēslošanai, savukārt katru otro gadu notiek vainagu veidošana.

Departamenta speciālisti kokus apsekojot vairākas reizes gadā, un tādā veidā arī vērtē to attīstību un augšanas apstākļus. Vienlaikus pēdējo trīs gadu laikā esot sākta arī koku augšanas apstākļu uzlabošana, veicot papildus piebarošanu ar sijātu kompostu, bioloģiski aktīvajām vielām un lēnas iedarbības mēslojumu.

Ielu apstādījumu un pašvaldības izglītības iestādēs esošo apstādījumu apsaimniekošanu organizē Mājokļu un vides departamenta Vides pārvalde, savukārt par parkiem atbild pašvaldības uzņēmums "Rīgas meži", kas šogad parkos un skvēros iestādījis 100 kokus. Savukārt ielu atjaunošanas laikā jaunu koku stādīšanu nodrošina Satiksmes departaments.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!