Foto: DELFI

Pamatojoties uz Drošības policijas (DP) sniegtajām rekomendācijām, Rīgas pilsētas izpilddirektors Juris Radzevičs (GKR) šodien aizliedza visus biedrības "GVD Baltija" plānotos pasākumus Rīgā, informēja Rīgas domes Sabiedrisko attiecību nodaļā.

Šodien pašvaldība sagatavos un nosūtīs motivētu atteikumu pasākumu pieteicējiem.

Biedrība "GVD Baltija" bija pieteikusi pašvaldībā sapulces vairākās Rīgas vietās laikā no 30.augusta līdz 15.septembrim.

DP bija rekomendējusi Rīgas domei aizliegt biedrības "GVD Baltija" plānoto pasākumu Esplanādē. Šī organizācija pēdējā laikā Rīgas mikrorajonos sarīkojusi pasākumus, kuru laikā tiek vākti ziedojumi "humānās palīdzības sniegšanai Donbasam", taču ir aizdomas, ka atbalsts varētu būt vākts teroristiskajiem grupējumiem Ukrainā.

Kā ziņots, šodien DP nosūtīja atbildi Rīgas domei par biedrības pieteikumu sapulces rīkošanai Esplanādē no 12.septembra līdz 15.septembrim. Pamatojoties uz potenciālajiem riskiem valsts konstitucionālajai iekārtai un sabiedrības drošības interesēm, DP rekomendēja pašvaldībai pieņemt lēmumu par sapulces aizliegšanu, informēja DP.

Ņemot vērā, ka DP sniegtajai atbildei ir ierobežotas pieejamības statuss, DP par to nesniedz plašāku informāciju.

DP jau vakar paziņoja, ka izvērtē, vai "GVD Baltija", kas rīko ziedojumu vākšanu Ukrainas konfliktā cietušajiem, darbība atbilst Latvijas likumiem, jo publiski izskanējusī informācija liecina, ka šo ziedojumu vākšanas patiesais mērķis ir nevis atbalsta sniegšana cietušajiem civiliedzīvotājiem, bet gan kaujinieku grupējumiem, kas cīnās pret Ukrainas bruņotajiem spēkiem.

Rīgas dome nolēma vērsties DP ar lūgumu izvērtēt šīs organizācijas pieteikto pasākumu septembra vidū Esplanādē, ņemot vērā iedzīvotāju sašutumu par tās rīkoto ziedojumu vākšanu "humānās palīdzības sniegšanai Donbasam", iepriekš informēja Rīgas domes Sabiedrisko attiecību nodaļas pārstāvis Uģis Vidauskis.

Vidauskis skaidroja, ka bez iepriekš pieteiktajiem un jau saskaņotajiem pasākumiem Rīgas rajonos organizācija pieteikusi papildu pasākumus septembra vidū Esplanādē, kuri vēl nebija saskaņoti.

Iepriekš Rīgas rajonos notika organizācijas pasākumi, kas domē tika pieteikti ar mērķi "runāt ar cilvēkiem par jautājumiem, kas skar Latvijas attīstību un ekonomiku, nepieminot etniskos un vēstures jautājumus", kā arī lai vāktu ziedojumus Ukrainas konfliktā cietušajiem bēgļiem.

Šādi pasākumi dažādos rajonos tika pieteikti no 30.augusta. Pašvaldība šos pasākumus nebija tiesīga aizliegt, jo tie bija saskaņā ar normatīvajiem aktiem.

DP vakar uz paskaidrojumu sniegšanu uzaicinājusi trīs personas, kuras Imantā vienā no šādiem pasākumiem organizēja ziedojumu vākšanu "humānās palīdzības sniegšanai Donbasam".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!